Erratum: „Meradlom úspechu sú vždy ľudia!

Bratislavská metalová kapela Erratum sa v poslednej dobe stále viac dostáva do povedomia ľudí. Aj preto sme sa rozhodli urobiť s kapelou rozhovor, aby sme Vám ich trošku priblížili. Ak Vás zaujíma, čo má Erratum za sebou, ako sa im darí a čo plánujú, prečítajte si nasledujúce riadky. Na moje otázky odpovedal Michal „Noctis“ Pavlík.


Pokúste sa charakterizovať hudbu/tvorbu Erratum.
Tvorba Erratum prešla vývojom ako aj personálne zloženie kapely. To robí našu hudbu zaujímavou, pestrou. Dajú sa v nej nájsť rôzne prvky a postupy. Trash, melodic death, dark, power, core a celé je to doplnené ženským spevom, ktorý by si veľa ľudí v takejto hudbe nedokázalo predstaviť. Ženský vokál je väčšinou spájaný s vyhranenejšími žánrami, ktoré sú jasne komponované na ženský vokál ako napríklad Gothic a klasická schéma kráska a zviera, čo v našom prípade neplatí. Na jednej strane je táto pestrosť výhodou z hľadiska originálnosti a oslovenia publika, na druhej strane ale aj negatívom kvôli ťažšiemu identifikovaniu pre ľudí, spájaniu sa s inými kapelami na koncertovanie a podobne.

Je podľa Vás výhoda mať v kapele speváčku?
To sa nedá jednoznačne povedať, že je to výhoda. To záleží od hudby, melódií, či sa ten ženský vokál hodí a v akej miere. Dnes je už scéna tak preplnená kapelami a existujú také všemožné kreácie základných metalových žánrov, že kapely staré i novovzniknuté sa snažia niečím svoju hudbu ozvláštniť. Symfóniou, ženským vokálom, folkom a podobne. Niektoré kapely používajú ženský vokál iba ako podmaz či atmosférické posilnenie niektorých pasáží či melódií, u iných kapiel je ženský vokál jedným z nosných prvkov. Každopádne je to prvok v kapele, ktorý je výrazný a každý poslucháč si ho všimne a zanechá v ňom nejakú odozvu. A minimálne sa je na pódiu na čo pozerať ☺

Erratum

Kto píše texty a ako vznikajú?
Na textoch sa podieľalo viacero členov aj kvôli výmenám ľudí v kapele. Primárne mám ale na starosti texty ja. Niektoré napísal aj gitarista Timmy, bývalá speváčka Adriana alebo terajšia speváčka Dáša. Ja osobne píšem texty inšpirované momentálnymi zážitkami v kombinácii so svetonázorom. Vždy sa ich snažím písať trochu otvorene, metaforicky, aby ich posolstvo nebolo hneď jasné.

Doteraz ste vydali dve demá – Tabula Rasa a Garden Of Filth – skúste ich v skratke zhodnotiť.
Na prvom deme sa podieľala skoro úplne iná zostava a ani ja som sa na ňom nepodieľal, takže mi ho neprináleží ani hodnotiť. Jediné, čo môžem povedať, že z neho hrávame skladby na koncertoch, ale samozrejme v inom podaní, keďže pribudla druhá gitara, zmenil sa basák i oba vokály. Čo sa týka Garden Of Filth, toto demo presne odzrkadľuje našu tvorbu svojou pestrosťou. Každá skladba je iná, má inú atmosféru i tempo a na tomto deme sa miesi viacero metalových žánrov a i textovo je to pestré. Oproti Tabula Rasa sú hutnejšie gitary i koncepcia a aranžmány skladieb sa zmenili, čo sa dá porovnať pri vypočutí skladby Bullet, ktorá sa nachádza i na predošlom deme v podaní starej zostavy kapely. Skladby sú menej priamočiare a skôr strednotempé, striedajú sa rýchlejšie a pomalšie pasáže. Najvýraznejší posun je asi vo vokáloch, keďže Garden Of Filth naspievala nová speváčka Dáša a mužský vokál prešiel ku kombinácii growlu a screamu. Toto demo má samozrejme slabší zvuk, keďže sme si ho nahrávali svojpomocne v podmienkach skúšobne, ale reprezentatívny promo účel spåňa. Na kvalitný zvuk si budete musieť počkať na debutovom albume ☺

Kedy sa teda môžeme tešiť na ten plnohodnotný album?
Nahrávanie debutového radového albumu je v pláne v blízkej budúcnosti, aj keď človek nikdy nevie a môže sa stať hocičo. Každopádne, pár nových skladieb je už na svete a pracujeme na ďalších, ktoré majú opäť o niečo odlišný charakter. Na plánovanom albume by malo byť približne 10 skladieb, pričom sa možno objaví aj nejaký ten re-master starej skladby.

Erratum

Čo Erratum považuje za svoj najväčší úspech?
Že sme sa pri tých všetkých problémoch ešte nerozpadli :D. Ale vážne, meradlom úspechu sú vždy ľudia, či už je to v oblasti predaja CD, iných materiálov, návštevy koncertov alebo len ohlasov. Takže najväčší úspech je každý jeden pozitívny ohlas na internete, počet ľudí pod pódiom, a to, ako sa na koncertoch bavia a po vystúpení pozitívne ohodnotia. Spomenul by som možno účasť v slovenskom finále súťaže Emergenza, v rámci ktorej sme mali veľmi pozitívne ohlasy počas i po koncerte.

Aké sú Vaše ambície – čo by ste v rámci hudby chceli dosiahnuť?
Hrávať koncerty. Čím viac, tým lepšie. Cestovať a hrávať i v zahraničí, nahrávať albumy. Čo viac dodať? To je hádam cieľom každej kapely.


Na čom kapela Erratum momentálne pracuje?
Ako som spomenul, pracujeme na nových skladbách, ktoré by sa mali objaviť na plánovanom debutovom long lenght albume. Zároveň intenzívne pracujeme na promo aktivitách, dohadujeme koncerty a podobne.

Kde je možné Erratum najbližšie vidieť a počuť?
Najbližšie nás môžu ľudia vidieť v Leviciach 14.1., potom v Malackách začiatkom februára, konkrétne 4.2.

Ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov!
Aj my ďakujeme.

Otázky kládla: Sjekellka
Publikoval: Redakcia GREGI.NET