Ensemble Murmur Mori zahrá v Bratislave – Talianska stredoveká hudba

Tento rok zavíta 16. októbra do františkánskeho kostola v Bratislave hudobné teleso Ensemble Murmur Mori s koncertom venovaným talianskej stredovekej hudbe.

MURMUR MORI

Ensemble Murmur Mori sa zrodil v roku 2015 v Bologni zo stretnutia Mirka Volpeho a Silvie Kuro, znalcov stredovekej hudby a literatúry. Ich koncerty sú vzrušujúcou hudobnou cestou, ktorá vedie k objaveniu pôvodného talianskeho jazyka. Hľadaním v rukopisných prameňoch stredoveku a populárnej hudby od 12. storočia Ensemble Murmur Mori zhudobnil tieto zásadné texty, aby zrekonštruoval hudobné prostredie a históriu prvých básnikov, poetiek a hudobníkov talianskej ľudovej reči. Súbor nikdy nepoužíval elektrinu na zosilnenie zvuku. Táto voľba pramení z túžby ponúknuť autentické počúvanie a zároveň umožniť Ensemble Murmur Mori vystupovať v úplnej slobode, bez toho, aby sa čokoľvek kládlo medzi hudbu a publikum. Použité nástroje sú reprodukcie založené na reprezentáciách XIII-XIV storočia.

https://www.youtube.com/watch?v=BU1xnobd4MQ

Dvaja zakladajúci členovia s vôľou evokovať postavy talianskych trubadúrov zaradili do repertoáru aj nimi zložené texty, čím vytvorili koncept „Novej starej hudby“. Každý ich koncert je živým skokom do atmosféry starobylých hradov, opátstiev a iných miest, kde znela stredoveká hudba, s citlivosťou, vďaka ktorej je všetko také príjemné a aktuálne.

Ensemble Murmur Mori berie stredovekú hudbu s radosťou a energiou, tým správnym spôsobom, ako spievať o láske na prirodzených miestach starodávnej hudby bez toho, aby sa zmenila jej najprirodzenejšia koncepcia od stredoveku až po súčasnosť. (Gérard Le Vot – muzikológ)

Ensemble Murmur na Slovensku zahrá prvý krát. Už sa na Bratislavu veľmi tešia.

Predstavia sa v zostave:
Mirko Volpe: kvinterna, ninera, spev, rámové bubny
Silvia Kuro: spev, bubon, rolničky
Alessandra Lazzarini: flauty
Matteo Brusa: rámové bubny, zvončeky, činely

Dátum: pondelok 16. október 2023 od 17:30 do 18:30
Organizátori: Taliansky kultúrny inštitút, bratia františkáni v Bratislave, Talianske Veľvyslanectvo
Miesto: Františkánsky Kostol, Františkánske nám. 1, Bratislava.
Vstup je voľný

Zdroj: TS