ElechtroChatowica 2012: Tom Saver – Všetci sú na jednej vlne!

Tom Saver, rodený Žilinčan žijúci 15. rokov v Prahe. Na Chatowici sa predstavil už v roku 2010 ale až teraz sme ho stihli vyspovedať.


Čav Tomáš! Už apríli pricestuješ na rodnú hrudu kvôli tvojemu druhému vystúpeniu na ElechtroChatowici. Tvoja premiéra v Rajeckej Lesnej prebehla presne pred dvomi rokmi, ako si na to spomínaš?
Spomínam si na to veľmi dobre :) a podotýkam, že to bola jedna z najlepších akcií za to obdobie. Jednak mám dosť silnú väzbu na tento kraj, ale hlavne je dôležité, že keď niekto vkročí na územie ElechtroChatowice, tak je jasné, že tam je správne a všetci sú na jednej vlne.
Dobré moc dobré to bolo :)


Udomácnil si sa Prahe v príjemnom a známom klube Bukanýr, odkiaľ pricestuješ aj s jeho majiteľom Jindrom, ktorý príde na chatu Žiar prvý krát. Môžeš nám ho trošku predstaviť?
Áno. S Jindrom ma spája dlhodobé priateľstvo, ktoré začalo práve na houseboat U Bukanýra. Bolo to v období kedy som začínal hrať z vinylov a pokiaľ ma neklame pamäť, tak to bolo okolo roku 2002. Jindra je úplne ojedinelá osobnosť a dokázal v Prahe vytvoriť adekvátny alternatívny priestor pre elektronickú hudbu. Vlastne vytvoril ikonu a tradíciu v jednom. Keď prídeš na Bukanýra tak sa tam musíš cítiť ako v obývačke s priateľmi. To inak ani nejde. Je otvorený novátorstvu a dáva priestor ľuďom, ktorí vedia čo chcú a vedia sa vyčleniť aspoň trochu z toho „elektronického davu“. Hudobne je precízny a nerád experimentuje, čo vlastne znamená, že keď hrá, tak si ľudia užijú dosť kvalitnej hudby s vývojovými časťami setu. U neho je to ako sedieť u guľatiny a pomaly z nej vyrezať sochu :) Ale stojí za to si počkať na výsledok.

Určite nie si jediný, kto si všimol že party v Prahe sa silne odlišujú od tých našich, vedia ti dodať toľko energie a pozitívnej nálady ako máloktoré iné hranie. Čím to je?
Je to samozrejme tým, že Praha je omnoho kozmopolitnejšie mesto ako ktorékoľvek iné na Slovensku s množstevným potenciálom. Tým nechcem povedať, že Praha je lepšia, ale parties v Prahe sú ešte stále nabombené. Nevýhodou je, že nám všetkým „klepla“ po ruke technológia a spôsob akým sa dnes hrá. Nebudem to rozvádzať, to je na iný článok :) V podstate aj tak zostáva na ľuďoch aká party bude, nebude. Raz prídu, raz nie. Publikum jemne zostárlo a zpohodlnelo. Štýl sa premiešal a nie je tak vyhranený. Aby som odpovedal na zbytok otázky. Energiu mi to vždy dodávalo a bude, hudba lieči a nakopáva :) Hranie doma do steny je iba hranie do steny. Všetci hráme preto, aby sme pobavili ľudí okolo seba.

Patríš do tej staršej generácie djov, začínal si na gramofónoch, kupoval si platne, jednoducho si fungoval spôsobom ako už málokto v dnešnej dobe. Napriek tomu si skončil aj ty pri konzole od NI, čo ťa k tomu viedlo, chceš ísť s dobou alebo len jednoducho už nezoženieš na platni čo potrebuješ?
:D Vinyl je vinyl. Mám ich doma niekoľko stoviek. Inak touto otázkou si uvedomujem, že by som ich mal oprášiť. Podľa môjho názoru digitálny DJing mi umožňuje viac experimentovať. Nesústredím sa iba na technickú stránku hrania, ale na kreatívny obsah a rozvoj setu. Je pravdou, že mám rád nové technológie a nebránim sa im. Pozri sa na to takto. Je to vývoj a mňa osobne vývoj dopredu baví. Vieš čo ma na vinyle úplne najviac dostáva? :) Vinyl má absolútne najlepší zvuk aký existuje. A čím je starší tým si ho tak nejako viac vážim. Nikdy by som ho nevyhodil. O mp3 sa to nedá povedať :)


V ostatných rozhovoroch som sa pýtal hostí aj na ich letné plány. Pýtam sa aj teba, ide leto, čo s tým? Každoročná rodinná dovolenka niekde v „našom“ Chorvátsku, či návšteva rodnej Žiliny alebo len práca, práca a zase len práca?
Som dosť vyťažený v práci takže primárne práca a keď sa podarí tak s rodinou niekam k vode a s kamošmi na jachtu. Čo z toho sa určite podarí je tá práca :D


Ďakujem, vidíme sa 21. apríla na Chate Žiar v Rajeckej Lesnej!
Teším sa na všetkých, uvidíme sa tam :)

Organizačné info:

Prosíme návštevníkov bez ubytovania aby svoje povozy ustajnili pred vstupom do areálu Chaty Žiar. Parkovacie miesta v areály chaty budú rezervované pre ubytovaných hostí.

Základný vstup len na akciu (sobota) bez ubytovania je podmienený akreditáciou. Zarezervovať si ho môžete zaslaním mailu DO 20.04. – 24:00h na djmarosh@gmail.com , následne vám bude odoslaná vstupenka, ktorú si vytlačíte a pri vstupe sa ňou preukážete a uhradíte vstupné. Vstupenky sa na mieste NEPREDÁVAJÚ!!!

Pre rezerváciu ubytovania píšte na marek@chataziar.sk
Viac o mieste konania na www.chataziar.sk

Electro Chatowica

Zdroj: Four
Publikoval: Redakcia GREGI.NET