Elán vydáva živý klip k piesni Čaba neblázni a blíži sa k vypredaniu koncertov k sedemdesiatkám Ráža a Patejdla.

Slovenská kapela Elán sa za šesť týždňov priblížila k vypredaniu pražskej O2 arény a bratislavskej TIPOS arény. Napriek tomu, že sú obidva koncerty až na budúci rok na jeseň, do obidvoch hál zostáva už iba tridsať percent vstupeniek. Aby kapela fanúšikom skrátila čakanie na koncerty nazvané ELÁN 70, vydáva živý videoklip ku skladbe Čaba neblázni. Dôvodom jednorázového návratu Elánu na pódia na budúci rok sú oslavy sedemdesiatky speváka a basgitaristu Joža Ráža a speváka a klávesáka Vaša Patejdla. Posledné vstupenky na Prahu fanúšikovia nájdu na webe www.elan.cz, na Bratislavu zas na www.elan.sk.

„Pieseň Čaba neblázni je jednou z našich najpočúvanejších skladieb na hudobných platformách a ľudia sa na ňu vždy tešia aj na našich koncertoch. Skladba sa prvýkrát objavila na siedmom radovom albume kapely Rabaka, ktorý vyšiel prvého októbra 1989. Doska bola zároveň soundtrackom k rovnomennému filmu, ktorý natočil režisér Dušan Rapoš,“ pripomína manažér kapely Michal Čimera.

Zábery a zvuk k novému videu vznikli v roku 2018 na poslednom turné Elánu. Skladba Čaba neblázni zaznela úplne na konci vypredaného koncertu v O2 aréne. Vznik skladby, ktorá stále patrí medzi najväčšie hity Elánu, inšpiroval legendárny bratislavský „vyhazovač“ Csaba Török. „Niekedy v osemdesiatych rokoch sme stáli s Rážovcami pri vchode do hotela Kyjev, kam sme chceli ísť osláviť naše stretnutie. Vo dverách bol ale vyhazovač Csaba a nechcel nás tam pustiť. Zrazu prišiel nejaký bohatý Nemec a toho dnu vpustil. Náš kamarát Sesi mu povedal, Čaba, neblázni, však to sú naši. A ja som o tom napísal text,“ spomína Boris Filan. Jeho text nakoniec zhudobnil Jožo Ráž.

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala päťnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov a množstvo kompilácií, za ktorých predaje získala neuveriteľných 25 platinových dosiek. Koncert Elánu na Letnej si nenechalo ujsť 100 tisíc fanúšikov, Slováci zároveň v roku 2007 vypredali aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku. Pilierom kapely sú Jožo Ráž (spev, basgitara), Jano Baláž (spev, gitara) a Vašo Patejdl (klávesy, spev), ktorí spoločne skladajú piesne.

Facebook event Praha: https://www.facebook.com/events/611507730996475 
Facebook event Bratislava: https://www.facebook.com/events/903465424042059 
Trailer: https://youtu.be/aIQA4Lt6yi0
Trailer Download: https://1url.cz/Crmm0

Zdroj: TS