Ekotopfilm – Envirofilm 2015 štartuje už v pondelok!

Už o niekoľko dní, v pondelok 25. mája, štartuje Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2015 v Bratislave a Banskej Bystrici. Premietanie zaujímavých dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta bude už tradične doplnené bohatým sprievodným programom. Hlavným odborným garantom festivalu je Ministerstvo životného prostredia SR.

Už od prvého dňa bude festivalový program nabitý premiérovými filmami, diskusiami, prednáškami a ďalším pútavým sprievodným programom. Podujatie sa bude už tradične odohrávať v priestoroch bratislavského hotela Tatra**** a v banskobystrickom Europa SC/Cinemax. V prvých dňoch sa uskutoční slávnostné zahájenie festivalu v pondelok 25. mája v Cikkerovej sieni banskobystrickej Radnice o 11.00 hod.

O 17.30 hod. odporúčame návštevníkom festivalu v Banskej Bystrici pozrieť si film ostrieľanej filmárky, držiteľky dvoch cien Emmy Kathryn Pasternak Doeville. Film dokumentuje príbeh farmárky Gail, ktorá svojmu manželovi sľúbila, že sa po jeho smrti postará o jeho stádo danielov. Doeville je príbeh plný oddanosti, odvahy, odhodlania, žiaľu a tvrdej práce.

Kathryn sa môžu návštevníci na festivale opýtať akékoľvek otázky aj osobne, keďže po spomínanom filme bude nasledovať diskusia s filmárkou.

V Bratislave je pondelňajší večer od 18.00 hod. venovaný Taliansku, ktorého idea vznikla vďaka spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom. Od 18.30 hod. môžu návštevníci festivalu prísť na moderovanú prednášku Odpadová kultúra – Výzvy a riešenia s moderátorom Romanom Juraškom a zaujímavými hosťami z firiem NATUR–PACK, OLO, APOH či Nadácia Pontis. O 19.00 hod. dostane priestor Bratislava Region Tourism, kde sa formou krátkeho videa diváci zoznámia s aktivitami OZ Daphne, ktoré sa venuje ochrane prírody. Z filmového programu odporúčame film Nekonečná cesta o žene, ktorá bojuje proti znečisteniu v meste spôsobenému prevádzkou papierní.

Utorok, 26. máj, je v Bratislave venovaný téme fauny a flóry. Od 17.30 hod. bude mať prednášku Gregg Losinski, americký ochranár, ktorý Slovákom priblíži správu divej zveri na americký spôsob. Janina Ochojska predstaví Slovákom Poľskú humanitárnu akciu. Hostí vyspovedá známa moderátorka Adela Banášová, ktorá je dlhodobou podporovateľkou MFF Ekotopfilm – Envirofilm. Porozpráva sa s nimi v rámci špeciálnej talkshow Gauč s Adelou, spojenej s americkým večerom, na ktorý zavíta aj americký veľvyslanec Theodore Sedgwick. Večer amerických hostí a amerických filmov začína o 19.00 hod. O 20.00 hod. svoj Vtáčí príbeh príde vyrozprávať aj fotograf Gábor Füri.

V Banskej Bystrici patrí utorok téme Sustainable Lifestyle (udržateľný životný štýl). V rámci neho si nedajte ujsť o 18.50 hod. film Telo plné šťastia českého filmára Jiřího Vávru. Film kladie divákom otázku, prečo sa často cítime tuční a škaredí, aj keď nie sme? Môže za to súčasná mediálna realita, ktorá nám neustále servíruje človeka ako nesmierne krásnu a po všetkých stránkach dokonalú bytosť. Autor filmu sa preto rozhodol, že sa na 6 mesiacov zverí do rúk odborníkov v starostlivosti o vzhľad, aby zistil, či je človek z mäsa a kostí vôbec schopný vyrovnať sa svojím vyretušovaným vzorom. Podarí sa mu stať sa „chlapcom z plagátu“? S akými následkami? A je vôbec dokonalá krása skutočnou cestou ku šťastiu? Spomínaný režisér príde aj osobne, porozprávať o filme, a to do Bratislavy na svoju piatkovú besedu.

Súčasťou podujatia bude už tradične udelenie prestížnej pocty Honour of Ekotopfilm, ktorá vzdáva hold osobnostiam za mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja, za významné objavy, humánne či kultúrne aktivity, alebo za celoživotné dielo v záujme rozvoja ľudskej spoločnosti. Minulý rok si túto poctu odniesol prof. Vladimír Krčméry za svoje celoživotné humanitárne aktivity a projekty v treťom svete.

Ak sa chcete aktívne zapojiť a podporiť myšlienku festivalu, prineste svoj starý nepotrebný mobilný telefón, alebo starý kuchynský olej priamo na festival, kde sú na to určené zberné nádoby. Recykláciou prispievate k zlepšeniu kvality nášho životného prostredia.

EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2015
Bratislava – Hotel Tatra****, Banská Bystrica – Europa SC/Cinemax
25 – 29. mája 2015
Vstup voľný

Viac informácií, ako aj kompletný filmový a sprievodný program (zmena programu vyhradená), nájdete na www.ekotopfilm.sk a na www.facebook.com/ekotopfilm.

A1 poster FILM PROGRAM BA webA1 poster sprievod p BA webA1 poster FILM PROGRAM BB webA1 poster sprievod p BB WEB

t1_ekotop-001

Zdroj: Ekotopfilm – Envirofilm 2015