Džumelec Erik Sikora – laureát Ceny Oskára Čepana 2019 – odlieta do New Yorku.

Laureát Ceny Oskára Čepana (COČ) 2019 Erik Sikora odlieta v pondelok, 2. marca do New Yorku na dvojmesačnú rezidenciu. „Beriem si kameru, foťák, mikrofón na spev a nahrávadlo zvuku, budem si asi plenérne rapovať ako skice,“ prezradil o svojich prípravách košický výtvarník, známy ako Džumelec a youtuber. Porota ocenila, že košický umelec svoju agendu prezentuje zdanlivo neformálnym prístupom na aktiváciu politických tém, ktoré vedú k základným a nevyhnutným otázkam o tom, kto sme tu a teraz, v našom aktuálnom štádiu bytia. Výstava minuloročných finalistov COČ Ekológia túžby potrvá vo Východoslovenskej galérii v Košiciach už len do nedele, 1. marca tohto roku.

 „Skoro každý koniec zimy pochybujem, či mi to umenie na niečo je, ale potom príde jar a všetko je zrazu úplne ok. Pevne dúfam, že sa mi toto stane uprostred jarného New Yorku. Keď sa ešte k tomu budem prekrmovať vnímaním umenia, tak z toho musí niečo vzniknúť. Zároveň ma tam čaká plno prezentácií, takže hľadať svojim veciam exportné ekvivalenty z tajov slovenčiny do tajov angličtiny je príjemná výzva. Ale to, ako si New York predstavujem a to, aký ho naozaj pocítim a ovoniam, bude asi také odlišné, že na tom rozdiele sa bude dať stavať,“ povedal aktuálne Erik Sikora.

Okrem spomínanej rezidencie získal víťaz ceny aj finančnú odmenu 3000 eur a po návrate ho čaká samostatná výstava.

„Residency Unlimited je rezidenčný program, založený na networkingu a presieťovávaní umelcov s medzinárodnými profesionálmi v oblasti, ktorí by pre nich mohli byť nápomocní v rámci ďalšieho umeleckého profesijného rastu. Víťaz Ceny Oskára Čepana sa tak dostane na plne hradený dvojmesačný pobyt, ktorého súčasťou je presný rozvrh stretnutí, prezentácií a studio-visits, ktorý pomáha umelca viesť pobytom v NY. Ostatné samozrejme ostáva na jeho vôli objavovať mesto a jeho možnosti,“ spresnila riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Aktuálny ročník Ceny Oskára Čepana má pred sebou viacero dôležitých medzníkov.

Už len do 1. marca 2020 potrvá vo Východoslovenskej galérii v Košiciach výstava minuloročných finalistov Ekológia túžby; kurátorom je Václav Janoščík. Piatimi finalistami COČ 2019 sú: Jan DURINA (1988), Dávid KORONCZI (1990), Milan MAZÚR (1989), Gabriela ZIGOVÁ (1989) a víťaz ERIK SIKORA (1986).

Laureátka Ceny Oskára Čepana 2018 Emília Rigová aktuálne pripravuje samostatnú výstavu s názvomČOHAŇI Z KONI AJLEND podľa Bári Raklóri“. Výtvarníčka ponúkne exkluzívnu kolekciu nových, premiérových diel, ktoré vznikli v rámci víťaznej rezidencie autorky v New Yorku. Tam sa okrem iného venovala úvahám o identite, politike tela a možnostiach autenticity v cudzom prostredí. Vernisáž je naplánovaná na štvrtok, 5. marca 2020 o 18:00 hod., v priestoroch Kunsthalle LAB Bratislava; kurátorkou je Nina Vrbanová.

Otvorená výzva na prihlášky do Ceny Oskára Čepana 2020 je spustená. Vizuálni umelci/umelkyne do veku 40 rokov majú šancu zareagovať do 31. marca tohto roku. Finalisti budú známi koncom apríla.

V máji sa uvedie katalóg Ceny Oskára Čepana 2019.

Výstavu jubilejného 25. ročníka bude hostiť Nová synagóga v Žiline, meno laureáta/laureátky ceny bude známe 13. novembra 2020.

Erik SIKORA (1986, Košice), inšpirovaný rôznymi vplyvmi, nachádza najprirodzenejší spôsob vyjadrenia cez performatívne stratégie. Obsahy, ktoré touto formou tlmočí, sa týkajú problematických otázok počnúc národnou identitou, až po ekológiu a udržateľnosť. Jeho výstupy majú často podobu prednášky alebo koncertu, väčšinou mimo priestoru galérie. S divákom vtedy komunikuje naživo, v opačnom prípade prostredníctvom nahratého videa, ktorého je hlavným protagonistom. Predkladá svoje teórie, nápady, pozorovania, ktoré zväčša dospievajú k určitému záveru, napríklad aj v podobe manuálu, návodu. Má rád, keď majú ľudia k jeho výstupom voľný prístup aj mimo inštitucionálnu prevádzku umenia (preto ich sprístupňuje a šíri na webe), keď si záznam môžu pozrieť vtedy, kedy majú čas a chuť.

V rokoch 2005 až 2011 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe, kde postupne prešiel ateliérmi Nových médií I. Michaela Bielického a Markusa Huemera, Maľby II. Vladimíra Skrepla, hosťujúcej pedagogičky Magdaleny Jetelové, Konceptuálnej tvorby Miloša Šejna a Tomáša Vaněka a hosťujúceho pedagóga Floriana Reithera a Gelitin Group.

Súťaž Cena Oskára Čepana vznikla v roku 1996 a je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom. Projekt realizuje od roku 2001 Nadácia – Centrum súčasného umenia, aktuálne v spolupráci a s finančnou podporou platformy na podporu súčasného umenia collectiv, programu Residency Unlimited a nadácie Trust for Mutual Understanding. Z verejných zdrojov projekt podporil Fond na podporu umenia. Cena je súčasťou medzinárodnej siete ocenení YVAA – Young Visual Artists Awards, organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy.

Oskár Čepan (1925-1992) bol literárnym vedcom, výtvarným teoretikom a kritikom, umelcom, archeológom a paleontológom.

www.facebook.com/CenaOskaraCepana/

Organizátor: Nadácia – Centrum súčasného umenia
Spoluorganizátor: collective, Nová synagóga Žilina
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS