Dvojníci – Je lepšie vyhorieť ako stretnúť dvojníka.

Príbeh dvoch mužov, ktorí sú si podobní ako vajce vajcu, ale povahou a životnými osudmi sú odlišní ako deň a noc. Nikdy sa nevideli, nemajú ani tušenia o vzájomnej existencii, a aj by to tak zostalo, nebyť jednej „náhody“…

Honza Rambousek (Ondřej Sokol) je svojim spôsobom sympatický podvodník, ktorý je v podsvetí považovaný za odborníka na zámky, počítače, elektroniku a autá. Je to taktiež nenapraviteľný sukničkár, no aj tak ho ženy milujú… Práve mu tečie do topánok, pretože ho má v hrsti mafián Vytloukal (Petr Nárožný) kvôli veľkým dlhom. Ak Honza neukradne z galérie obraz Dievčaťa s granátovým náhrdelníkom, tak je s ním amen… Zachráni ho náhoda – do cesty sa mu pripletie jeho dvojník, stredoškolský profesor Richard Prospal (Ondřej Sokol), pedant a poctivec na pohľadanie – a obom sa zmení život.

Zatiaľ čo si Honza užíva v Richardovej koži doma aj v škole, Richard je prenasledovaný mafiánmi, pretože mu neveria, že nie je Honza Rambousek. No keď sa do rúk mafiána dostane aj jeho dcéra Natálka, tak Richardovi nezostáva nič iné ako zabudnúť na slušné správanie a nájsť spôsob ako vybabrať s mafiánom a jeho gorilami a dostať obraz aj dcéru do bezpečia.

Komédia plná prekvapivých situácií, nečakaných zvratov a zamotaných konfliktov prichádza do kín 17. marca.

DVOJNÍCI sú klasickou nefalšovanou komédiou s množstvom vďačných a vtipných situácií, skvelými dialógmi, v ktorých nechýba ani svieži a provokujúci študentský humor. To všetko umocnené tvorivým vkladom popredných českých hercov ako Ondřej Sokol v dvojrole ako Richard a Honza. Do ďalších hereckých rolí obsadil režisér Jiří Chlumský známych hercov Petra Nárožného, Jakuba Koháka, Jitku Schneiderovú a ďalších. Sympatickú Andreu, beznádejne zamilovanú do podvodníka Honza, prijala pôvabná Simona Krainová.

16

Režisér: Jiří Chlumský – K najoceňovanejším filmom patrí dráma Nedodržaný sľub, ktorý vznikol v česko-slovensko-americkej koprodukcii a za ktorý získal Hlavnú cenu na Los Angels Jewish Film Festival. U divákov zabodoval aj romantickou komédiou Martin a Venuša. Spolupracuje na seriáloch Doktoři z Počátků, Gympl s (r)učením omezeným, Kriminálka Anděl, Nejlepší Bakaráři a iných. Natočil taktiež niekoľko dokumentov pre BBC a Channel Four.

Scenárista: Petr Hudský – Scenárista seriálov Kriminálka Anděl, Místo v životě, pre Janu Hlaváčovú napísal poviedkový film v rámci cyklu Setkání s hvězdou. Píše rozhlasové hry, venuje sa taktiež literárnej tvorbe. A hlavne – má zmysel pre humor.

Kamera: Asen Šopov – Kameraman s vycibreným výtvarným cítením, ktoré vyniklo okrem iného aj vo filme ŽELARY, drsnom romantickom príbehu, ktorý získal množstvo filmových ocenení a bol nominovaný na Oskara.

Producent: Miloslav Šmídmajer – Ako producent spolupracuje s poprednými filmovými tvorcami, ale rád dáva šancu aj začínajúcim filmárom. Na svojom konte producenta má 10 hraných filmov, ktoré si získali priazeň domácich divákov a zabodovali aj v zahraničí: Jak básníci nestrácejí naději, Jak se krotí krokodýly, Peklo s princeznou, Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny (v kinodistribúcii vo Francúzsku, Maďarsku, USA a i.), Miloš Forman: Co tě nezabije…, Probudím se včera, Vejška a ďalšie. Zatiaľ poslednou tvorbou bol režijný a scenáristický debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři, ktorý získal množstvo domácich aj zahraničných ocenení: MMF Zlín, Finále Plzeň, Voices, Motovun atď.

3

Premiéra: 17.3.2016
Originálny názov: Dvojníci
Produkcia: Česká republika
Formát: 2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital
Žáner: komédia
Zvuk: 5.1
Minutáž: 103 min.
Producent: Bio Illusion,  Miloslav Šmídmajer
Réžia: Jiří Chlumský
Scenár: Petr Hudský
Kamera: Asen Šopo
Strih: Vasilis Skalenakis
Hudba: Elia Cmíral
Zvuk: Martin Večeřa
Hrajú: Petr Nárožný, Jakubýa Kohák, Jitka Schneiderová, Petr Čtvrtníček, Miroslav Táborský, Simona Krainová a ďalší. 

Zdroj: Magic Box Slovakia