Dvanáste Konvergencie!

Dvanásty ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie vyvrcholil v nedeľu v bratislavskej design factory výnimočnou produkciou Stravinského “Príbehu vojaka” v réžii  Silvestra Lavríka a v hudobnom naštudovaní huslistu Igora Karška. V hlavnej úlohe zriedkavo uvádzaného hudobno-scénického diela ruského skladateľa sa predstavil charizmatický herec Robert Roth. Pre záujem publika, ktorý prekročil kapacity sály, museli organizátori pred premiérou sprístupniť aj generálnu skúšku. Uvažuje sa aj nad ďalšími predstaveniami.

Konvergencie 2011

Festival sprevádzal mimoriadny záujem verejnosti – počas piatich dní navštívilo 10 koncertov viac ako 2500 poslucháčov. Konvergencie rok po vystúpení Jana Garbareka s Hilliard Ensemble opäť naplnili Dóm sv. Martina, tentokrát s vlastným projektom Cello Colosseum & Gregoriana, opäť vypredaný bol i koncert pre deti klaviristu Ivana Šillera. Medzi vrcholy festivalu patrilo účinkovanie vynikajúceho britského sláčikového kvarteta Doric String Quartet, ktoré sa predstavilo samostatne aj spolu s renomovanou slovenskou klaviristkou Danielou Varínskou a umeleckým riaditeľom Konvergencií, violončelistom Jozefom Luptákom. K veľmi úspešným patril i projekt Od piesne k tangu s vynikajúcim Borisom Lenkom.

Koncergencie

Poznávacou značkou festivalu je otvorenosť akejkoľvek kvalitnej hudbe a interpretom, vďaka ktorej tento rok na Konvergenciách zazneli koncert Jany Kirschner Krajina Rovina i starodávne rómske piesne afterPhurikane,  improvizácie klaviristu Mikiho Skutu a trombonistu Bertla Müttera,  jazz  formácie AsGuests  alebo stará hudba so súborom Solamente naturali a huslistom Milošom Valentom. Konvergencie i tento rok potvrdili status jedného z najinšpirujúcejších podujatí na slovenskej scéne, ktorého kľúčom k úspechu sú inovatívna dramaturgia, špičkové umelecké výkony a priateľská neformálna atmosféra, spájajúca umelcov a publikum v atraktívnych priestoroch design factory.

Konvergencie 2011

Okrem koncertov – Popri krásnych koncertoch predstavil počas festivalu Jozef Lupták zreštaurované violončelo najznámejšieho českého majstra Adama Emanuella Homolku Velvarského postavené v roku 1842. Majster Homolka si vďaka kvalite svojich nástrojov vyslúžil prirovnanie „Český Stradivari“. Renováciu tohto vzácneho nástroja láskavo uhradil hlavný partner festivalu Západoslovenská energetika, a.s. a tým prispel k jeho záchrane. Súčasťou festivalu bola aj výstava dvornej fotografky Konvergencií Jarmily Uhlíkovej s názvom „Zabudnuté miesta“.

Konvergencie 2011

Konvergencie 2012 – V budúcom roku sa festival chce predstaviť mnohými novinkami v programe a bude stavať štruktúru programu na intímnej výpovedi sólových nástrojov a sólistoch, ktorý na záver festivalu vytvoria veľký spoločný – „konvergujúci“ koncert komornej hudby. Už teraz sa môžete tešiť na 13. ročník festivalu Konvergencie, ktorý sa budú konať 20.-23. septembra 2012 v Bratislave.

Konvergencie 2011

Viac informácií na www.konvergencie.sk.

Zdroj: KONVERGENCIE – festival komornej hudby
Publikoval: Redakcia GREGI.NET