Dva dni nabité tým najkvalitnejším funkom, jazzom a world music! City Sounds prináša legendu Marcusa Millera, ale aj mladé talenty.

Už o pár dní, v nedeľu 29. marca v Ateliéri Babylon, sa rozozvučí basová gitara hudobníka, skladateľa, producenta a aranžéra Marcusa Millera, ktorý sa na vrchole hudobného Olympu pohybuje už 3 desaťročia. Podpísali sa na tom jeho štýl, duša a profesionalizmus, ktoré do hudby, bez ohľadu na žáner vkladá. Rock, pop, jazz, R&B, rap, blues, new wave, smooth jazz či dokonca opera – to je široký záber tohto hudobného génia.

Je všestranným multiinštrumentalistom, už od detstva hrá na basovej gitare, klavíri a basklarinete a saxofóne. Už ako 13-ročný písal piesne. O dva roky neskôr si už v rodnom New Yorku zarábal ako hudobník. Spolupracoval s mnohými známymi hudobníkmi od Franka Sinatru, cez Georgea Bensona, Erica Claptona, Eltona Johna, Arethu Franklin až po Jay Z, či Snoop Dogg-a. Dodnes má na konte viac ako 500 nahrávok a spoluprác. Najzásadnejšou bola spolupráca s legendárnym Milesom Davisom na kultovom albume Tutu, ktorý sa stal „grálom“ moderného jazzového zvuku. Zložil hudbu k dvadsiatke filmov a  má na konte 10 albumov.

MM Artwork 2015small

Miller je nadžánrový – v jeho tvorbe počujeme funky, rhythm and blues a samozrejme aj jazz, jeho hudba je pulzujúca a životaschopná. Vďaka tejto energii sú jeho vlastné projekty populárne aj medzi poslucháčmi, ktorí nie sú jazzovo orientovaní.

Na koncerte predstaví, okrem známych hitov, aj svoj najnovší album „AFRODEEZIA“, ktorý vyšiel 2. marca v legendárnom vydavateľstve Blue Note.

V Bratislave sa predstaví v hviezdnom zložení:
MARCUS MILLER – basgitara, basklarinet, gimbre
ADAM AGATI – gitara
ALEX HAN – alt a sopránsaxofón
BRETT WILLIAMS – klávesy
LEE HOGANS – trúbka
LOUIS CATO – bicie
MINO CINELU – perkusie

Popri prezentácii absolútnej muzikantskej špičky počas roka v Bratislave pokračuje  cyklus koncertov CITY SOUNDS aj v ďalšom trende – predstavovať slovenskému publiku aj tzv. „rising stars“,  hviezdy blízkej budúcnosti. Zo sveta aj z domova. Už na druhý deň, v pondelok 30. marca,  predstaví cyklus mladé hviezdy rakúskeho funkového neba  – kapelu KOMPOST 3, ako aj čerstvého slovenského víťaza viacerých jazzových súťaží –  LUKÁŠ ORAVEC QUARTET s jeho mimoriadnym americkým hosťom, vynikajúcim saxofonistom VINCENTOM HERRINGOM!

Lukáš Oravec Quartet  /SK, CZ, HU/ feat. Vincent Herring /USA/

Formácia vznikla v roku 2012 a  kvalitou okamžite zaujala jazzovú verejnosť. Odohrala množstvo koncertov a festivalových vystúpení po celej Európe. Získala najvyššiu cenu súťaže „Young Faces of Slovak Jazz“ a „cenu za interpretačný výkon“ lídra kvarteta. Debutový album  „Introducing Lukáš Oravec Quartet“ (2013) vyhral cenu ESPRIT 2013 za najlepší slovenský album roka. Líder kapely, trumpetista Lukáš Oravec vyniká jedinečným improvizačným umením. Je členom Big Bandu Gustava Broma a Matúš Jakabčica a účinkoval s významnými umelcami (Rick Margitza, Peter Erskine, Kálmán Oláh, Miroslav Vitous,…).  Lukáš si prizval špičkových hudobníkov: Peter Solárik na bicie, maďarský klavírista Kalman Oláh, Tomáš baroš na kontrabas  a ako hosť sa predstaví američan Vincent Herring.

Vincent Herring je saxofonistom s jedinečne intenzívnym a energickým zvukom a je považovaný za jedného z popredných saxofonistov svojej generácie. Prvé turné absolvoval s big bandom Lionela Hamptona začiatkom 80. rokov. Jeho kariéru formovala spolupráca s umelcami ako Cedar Walton, Freddie Hubbard, Dizzy Gillespie, Louis Hayes, Art Blakey  a Jazz Messengers, Horace Silver Quintet, Jack DeJohnette, The Mingus Big Band, Kenny Barron, Carla Bley.

https://youtu.be/msL7TOlTzSg

Kompost 3 /AT/

Kompost 3 majú v sebe všetko: oheň, nežnosť, idú na doraz v nevyčerpateľnom toku nápadov. Táto neuveriteľná hudobná mašinéria a smršť funguje len vďaka tomu, že každý z týchto štyroch dokonale predvída konanie a kroky ostatných. Členovia bandu žijú vo Viedni, kde majú aj vlastné vydavateľstvo „Laub Records“. Z atmosféry viedenského rozkladu a úpadku 21. storočia kapela čerpá svoju energiu, aby vytvorila hudbu, ktorá je svieža a povzbudzujúca, asi ako keď rozklad tvorí kompost, ktorý hnojí a pomáha rastu nového – odtiaľ názov kapely. Kompost 3 uvedie svoj tretí album Epigenesis, ktorý reprezentuje ich vlastný koncept súčasnej inštrumentálnej hudby. Trúbka /Martin Eberle/, elektrické klávesy Benny Omerzell/, bicie /Lukas Konig/, basa a jemná elektronika /Manu Mayr/ tvoria zvukový základ tejto mladej jazzfunkovej inštrumentálnej kapely.

 

Dvojkoncert sa uskutoční 30 . marca v Ateliéri Babylon o 19.00h. s finančním príspevkom Hudobného fondu, SOZA a Rakúskeho kultúrneho fóra.

https://www.facebook.com/csbratislava
www.citysounds.sk

Zdroj: City Sounds