Duu Sousedi vyšiel prvný album.

Tak dlouho se potkávají dva lidé s futrály svých objemných nástrojů na chodbě svého bydliště, až založí kapelu. Název je pak plně výstižný: Sousedi. A právě jim vyšlo první album s názvem „Purpura Echo“.

Základ tvoří violoncello a kytara, ale vzhledem k použití looperů a dalších nejen vrstvících efektů vzniká specifický ambientně-psychedelický sound. Pokud bychom si odmysleli současný moderní zvuk, asi by bylo případné přirovnání k Penguin Cafe Orchestra, ale to by tu ještě nesměly být vlivy domácí – Oldřich Janota a Dunaj.

sousedi_foto_new_1_m

Na koncertech si kapela zcela vystačí sama, ale na studiovém albu (které vydává Vinylou oceněné vydavatelství Polí5) se přeci jen objevuje řada hostů. Hlasem přispěla Dorota Barová (Tara Fuki, DoMa Ensemble, Vertigo,..) a slovem a textem básník Ladislav Puršl. Na albu se podíleli také cellistovi bývalí kolegové z kapely SM Lomoz – Tomáš Čížek (bicí nástroje) a Martin Keberle (viola).

Sousedi nejsou žádní nováčkové, jejich rukopis je již zcela vyzrálý. Ostatně mají za sebou zkušenosti i z jiných projektů a kapel. Karel Žďárský např. z již zmíněných SM Lomoz nebo ze současné sestavy krautrockově-psychedelických B4Martin Peřina je pak členem jazzrockových Akline nebo stojí za vlastním projektem Between the Planets.

CD je vydáno v třípanelovém digipacku v nákladu 500ks. Jak už bývá u Polí5 zvykem, je možné jej na bandcampu stáhnout v digitální podobě zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

https://poli5.bandcamp.com/album/purpura-echo
https://www.sousedi.org
https://bandzone.cz/sousedi

Zdroj: Kontra Production