Dušan Cinkota: Príbeh okolo Ôsmeho svetadielu považujem za zázrak!

Muzikál Ôsmy svetadiel strhne publikum dramatickým príbehom o ľúbostnom trojuholníku poprepletanom sériou záväzkov jeho hlavných protagonistov a zároveň zážitok z predstavenia znásobia skladby skupiny Elán. Režisér a choreograf Ján Ďurovčík necháva plynúť putovanie za hľadaním pokoja, lásky a šťastia v dynamickom naštudovaní, čo dianie na scéne posúva každou sekundou k divákovi bližšie a bližšie.

Situácia, kedy sa študentka Jana musí kvôli ťažko chorému bratovi Jakubovi rozhodnúť medzi bohatým egocentrickým priateľom Erikom a charizmatickým Tomášom, má nielen historický, ale i aktuálny nádych. Hľadanie správneho rozhodnutia, ôsmeho svetadielu, bolí vždy menej, keď človek nájde v živote zmysel a oporu v blízkych. „Mojim ôsmym svetadielom je určite moja manželka. Vždy totiž tvrdím, že je z inej planéty, lebo so mnou by vydržal asi len mimozemšťan,“ zdôraznil Dušan Cinkota, ktorý sa predstaví v úlohe otca Jany. Jeho muzikálovou dcérou bude Nela Pocisková. Ako dodala, jej oázou je javisko. „Práve na javisku som totiž spoznala moju lásku v práci, aj v súkromí,“ vysvetľovala mladá herečka.

Nela

Obaja herci majú mimoriadne blízko aj k skupine Elán. Pre N. Pociskovú je príležitosť spievať skladby tejto legendárnej zostavy cťou, pretože partiu okolo Joža Ráža a Jána Baláža zbožňuje celá jej rodina a na ich piesňach vyrastala už ako dieťa. „Obľúbených mám viacero pesničiek, ale momentálne mi je najbližšia Láska moja,“ odpovedala Nela.

Dušana Cinkotu spája s Elánom priateľstvo s jeho viacerými bývalými, či súčasnými členmi. Okrem toho si počas nacvičovania muzikálu zaspomínal na mladosť sprevádzanú legendárnymi hitmi Ulica a Vymyslená. „Elán je moja mladosť, moje prvé frajeriny s gitarou, čo znamená prvé baby, čundre, aj lásky… Jednoducho, ulica je krásny dom a práve pieseň Ulica, spolu s Vymyslenou, patria medzi moje najobľúbenejšie, lebo som ich hral na gitare ako vôbec prvé. Celý príbeh okolo Ôsmeho svetadielu považujem za krásny zázrak. Na Eláne som vyrastal a keď sa začal rodiť muzikál s ich skladbami, nemohol som ostať bokom. Diváci sa majú naozaj na čo tešiť, veď predsa nie sme zlí,“ dodal s úsmevom D. Cinkota.

Muzikál Ôsmy svetadiel mal českú premiéru v pražskom Divadle Kalich, kde v hľadisku nechýbali členovia kapely Elán Jožo Ráž s Vašom Patejdlom, producent Jaro Slávik, český moderátor Dalibor Gondík, syn skladateľa Karla Svobodu Peter s manželkou alebo český herec Zdenìk Podhùrský. Slovenskú oficiálnu predpremiéru bude mať Ôsmy svetadiel 20, 21. a 22. októbra 2011 v Divadle CASSIA v Košiciach. Lístky sú v predpredaji sieti ticketportal.sk.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET