Držiteľka talianskej Ceny Campiello Giulia Caminito predstaví v Bratislave román Voda v jazere nikdy nie je sladká v preklade Ivany Dobrakovovej

Držiteľka literárnej Ceny Campiello 2021 a finalistka prestížnej Ceny Strega 2021 predstaví v Bratislave slovenský preklad svojho románu Voda v jazere nikdy nie je sladká. Autorka Giulia Caminito pricestuje do Bratislavy 18. novembra 2022, stretnutie s ňou sa uskutoční o 17.00 hod v Martinuse na Obchodnej ulici. V týchto dňoch kniha vychádza vo vydavateľstve Inaque v preklade Ivany Dobrakovovej. V Taliansku sa o nej píše ako o podmanivom, zrelom románe, jeho ženské hrdinky údajne posúvajú hranice nepokoja, krutosti a túžby po vykúpení. Literárne podujatie organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Moja kniha je spletitým rozprávaním o mnohých udalostiach. Je o období, v ktorom som vyrastala, o bolestiach, ktoré som len obišla, a o tých, ktoré som si odtrpela,” povedala spisovateľka Giulia Caminito, rodáčka z Ríma.

V oficiálnej anotácii knihy Voda v jazere nikdy nie je sladká, ktorá vyšla v Taliansku v januári 2021 sa píše: „Páchne morskými riasami a pieskom. Je to staroveký kráter, teraz plný vody: na brehu jazera Bracciano sa na úteku pred ľahostajnosťou Ríma ocitne rodina Antonie, odvážnej matky s invalidným manželom a štyrmi deťmi. Antonia je čestná a učí svoju dcéru, aby od druhých nič neočakávala. A Gaia sa učí: nesťažovať sa, ponárať sa do jazera, aj keď ju prúdy ťahajú na dno, čítať knihy a nepozerať televíziu, schovávať mobil do krabice od topánok a svoje nešťastie tam, kde ho nikto nevidí.“

Tento priezračný a znepokojujúci román o dospievaní sa vyznačuje schopnosťou vymazať a prevrátiť naruby akýkoľvek stereotyp žánru, pričom zostáva verný realite oživenej snami a hnevom dospievania, sprevádzanej dezilúziami dospelosti a hmýriacej sa postavami odhodlanými každá osve zvádzať svoj životný boj,“ povedala o románe Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave a vyjadrila potešenie nad tým, že inštitút môže nadviazať na tradičné literárne stretnutia v Kníhkupectve Martinus a umožniť tak čitateľkám a čitateľom naživo stretnúť ich obľúbené talianske autorky a autorov.

Ako povedala zakladateľka vydavateľstva Inaque Aňa Ostrihoňová, základnou témou v tvorbe Giulie Caminito je vzťah provincie k mestu. „Román je portrétom neutešenej reality chudoby, ktorú však opisuje nádherným metaforickým, obrazným jazykom, je tam aj pokrytectvo spoločností a istým spôsobom ide aj o generačnú výpoveď, jej obsesívne hľadanie vlastného miesta vo svete,“ dodala. Podľa nej sa nám do rúk dostáva súčasný román poukazujúci na temné miesta celej jednej generácie mladých ľudí.

Ďalšími držiteľkami prestížnej talianskej Ceny Campiello, ktorých romány vyšli v ostatných rokoch v slovenskom preklade sú Michela Murgia (Accabadora, Slovart, 2014), Donatella di Pietrantonio (Tá, čo sa vracia, Inaque, 2018) a Simona Vinci ( Prvá pravda, Inaque, 2019).

Giulia Caminito sa narodila v Ríme v roku 1988 a vyštudovala politickú filozofiu. Debutovala románom La Grande A(Veľké A), po ktorom v roku 2019 nasledoval Un giorno verrà (Príde deň), za ktorý získala Premio Fiesole Under 40. Jej tretí román s názvom Voda v jazere nikdy nie je sladká sa dostal medzi finalistov Premio Strega 2021 a napokon získal Premio Campiello. V Taliansku jej aktuálne vyšla kniha Amatissime (Milované), v ktorej kombinuje vlastný životný príbeh od dieťaťa po spisovateľku s osudmi výnimočných talianskych literátok 20. storočia ako Elsa Morante či Natalia Ginzburg.

Viac informácií ponúka webová stránka: iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS