Druhý album skupiny Olympic Pták Rosomák vychádza v jubilejnej reedícii na LP a s 9-timi bonusmi na CD.

Po kultovom albume Olympicu Želva, ktorý sa nedávno dočkal pripomienky v podobe CD/LP, je tu jeho vydarený nasledovník. 50 rokov od pôvodného vydania znova vychádza Pták Rosomák. Posledný v klasickom obsadení, teda ešte s basgitaristom, spevákom a textárom Pavlom Chrastinom.

Rokom 1968 posilnení rockeri mali za sebou etapu prechodného kultúrneho uvoľnenia a krátku medzinárodnú skúsenosť. Aj preto sa tu môžeme stretnúť s inšpiráciou beatlesovským Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, ale tiež s vplyvmi sitarovej Indie (SITAR – starý indický hudobný nástroj s 23 strunami, vyrobený zo zvláštneho druhu tekvice a z dreveného korpusu) či hippiesovského San Francisca. Tak či onak nechýba ani punc českého bigbítu, album je postavený na nezameniteľných pesničkách zásadnej autorsko-interpretačnej dvojice Janda–Chrastina, sympaticky spevácky doplnenej Janom „Sorry“ Pacákom a Ladislavom Kleinom.

„Som naozaj rád, že sa tentokrát podarilo LP reedíciu úplne skompletizovať. Súčasťou je totiž i od doby pôvodného vydania prvýkrát znovu využitý vystrihovací Pták Rosomák v grafickom stvárnení J. A. Pacáka. Ak teda chcete pri počúvaní albumu skúmať, či je to viac podivný vták či snáď ešte podivnejší cicavec, máte parádnu šancu,“ hovorí editor Karel Deniš.   

Vinylová podoba albumu ponúka zrekonštruovaný zvuk a obal, tentokrát prvý raz reedične doplnený i originálnu vystrihovanku Ptáka Rosomáka určenú k otáčkam na gramotanieri. CD obsahuje deväť bonusov. Popri variantných českých verziách niektorých základných songov tiež piesne singlové a časovo súvisiace s nahrávaním a vydaním albumu. Tie dokazujú kompozičný, inštrumentálny i zvukový pokrok Olympicu, anglická mutácia Krásné neznámé zase textový ohlas na poaugustové rýchlo stratené nádeje. Pravdepodobne posledná reedícia Ptáka Rosomáka na fyzických nosičoch tak poskytuje potrebne rozšírené ohliadnutia za prelomovým albumom: bez neskôr emigrujúceho Chrastinu potom už, totiž bolo mnohé inak.

TRACKLIST: KRÁSNÁ NEZNÁMÁ / IKARUS BLUES / BÁJEČNÉ MÍSTO / EVERYBODY / O PŮLNOCI / PTÁK ROSOMÁK / TVÉ NEKLIDNÉ SVĚDOMÍ / ČEKÁM NA ZÁZRAK / Z BÍLÉ ČERNOU / POHŘEB SVÉ VLASTNÍ DUŠE / KAMENOŽROUT ZELENÝ / SVATOJÁNSKÝ HAPPENING/ CD VARIANTNÍ BONUSY O PŮLNOCI / PTÁK ROSOMÁK / ČEKÁM NA ZÁZRAK / POHŘEB SVÉ VLASTNÍ DUŠE/SVATOJÁNSKÝHAPPENING SINGL A SPOL. / ZBYTEČNÁ HOLKA / NEKONEČNÁ CESTA / TRAGÉDIE BOHÉMOVA / SPECIÁLNÍ WONDER BONUS STORY OF A WONDER

Zdroj: TS