DPOH mestské divadlo: Príde Idiot!

Chudobný šľachtic, polosirota, vdovec, ale tiež literárny génius a zakladateľ moderného psychologického románu. Fiodor Michajlovič Dostojevskij. Bratia Karamazovovci, Zápisky z màtveho domu, či Zločin a trest sú často zaradené medzi „odporúčanú“ literatúru na stredných školách.

Ruku na srdce – kto z nás prečítal jeho päťsto stranové romány? Ak patríte medzi tú väčšinu, ktorá sa k tomuto kroku síce často odhodlávala, no nikdy ho neuskutočnila, máme pre vás tip. Mladá slovenská dramaturgička Michaela Zakuťanská zhrnula jeho siahodlhý román s názvom Idiot do 140 minútového predstavenia, ktorý v novembri predstaví v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Ľúbostný trojuholník morálne čistého kniežaťa Myškina k dvom ženám k Nastasii Filippovne a k Aglaji Ivanovne zobrazuje dva druhy lásky – jednu čistú a úprimnú (Aglaja) a druhú zo súcitu (Nastasia). Paradoxne vyhráva tá druhá, no ani vtedy príbeh nekončí happy endom. Emóciami nabitá inscenácia zobrazuje pokrytecké vzťahy vtedajšej spoločnosti, v ktorých nechýba vášeň, žiarlivosť a ani smrteľná nenávisť. V inscenácii uvidíte vynikajúcu Jána Dobríka, Luciu Jaškovú, Ivanu Kubáčkovú, Janu Oľhovú, Mareka Geišberga a i.

„Idiot“ príde do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave už 10. novembra o 11.00 a tiež o 19.00. Príďte si pozrieť divadelné spracovanie večne živej klasiky svetovej literatúry.

Viac informácií na www.mdpoh.sk

Zdroj: DPOH
Pubikoval: Redakcia GREGI.NET