DPOH mestské divadlo: Mizantrop 21. storočia!

Komédie z pera najznámejšieho francúzskeho spisovateľa a dramatika Jeana Baptistu Poquelina Moliéra poznáme ešte zo stredoškolských lavíc. Kým jeho Harpagon z Lakomca sa vyznačoval až prehnanou láskou k majetku, Mizantrop sa vyhýba ľuďom, pretože ich nenávidí.

Notoricky známou hrou sa inšpirovalo aj pomerne mladé české divadlo Buranteatr, ktoré príde so svojim moderne poňatým Mizantropom hosťovať 19. apríla do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Hlavnú postavu „zasadilo“ do teambuildingu reklamnej agentúry. Hrdina ako fotograf nezvláda pretvárku zamestnancov a je stíhaný za fotografie odhaľujúce korupcie politikov. Takto 19. apríla predstaví MDPOH moderne poňatú literárnu klasiku, v ktorej dielo zo 17. storočia rozoberá aktuálne problémy súčasným jazykom.

Mizantrop

O divadle Buranteatr

Vznik a existencia českého divadla Buranteatr bola a je komplikovaná. Divadlo vzniklo na podnet dvoch študentov Divadelnej fakulty JAMU – Zetela a Jana Šotkovského v roku 2003. Zakladatelia sa držali hesla – hlavnou povinnosťou divadla je baviť a zaujať diváka, či už drámami, komédiami, naliehavou tematikou alebo nečakanou formou. Ich snom bolo založiť divadlo – klub, ktorý stál na počiatku malých českých divadiel v 60. a 70. rokoch.

Divadelníci sa usadili v Olomouci pod názvom Tramtarie a s takmer nulovým rozpočtom uviedli päť premiér. Neskôr sa pre nedostatočný podporu olomouckého magistrátu presunuli späť do Brna. 

Zakladatelia a herci divadla Buranteatr označujú ako svoje dva základné piliere dobrých hercov a kvalitné texty. V akej miere uplatnia toto heslo pri Mizantropovi sa môžete presvedčiť 19. apríla v MDPOH. Rozhovor s dramaturgom a úryvky z českej divadelnej kritiky si môžete prečítať tu.

Vstupenky je možné zakúpiť v Turistickom informačnom centre na Klobučníckej ulici 2, v sieti Ticketportal alebo hodinu pred predstavením v pokladni divadla. Zmena programu vyhradená!

Zdroj: DPOH
Publikoval: Redakcia GREGI.NET