DPOH mestské divadlo: Feldekov Stalin!

Kto nemá strach, nie je chlap. Kto nemá vtip, je nudný. Kto nemá fantáziu, nepíše hry, ktoré sa oplatí vidieť. Jubilant Feldek je vtipný chlap s fantáziou. Žilinčan, ktorý svojmu rodnému mestu rozumie. Preto mu daroval originálnu hru plnú nostalgických spomienok. V priamom prenose v nej ožívajú 50. roky minulého storočia nasávané detskými očami a prezentované komentármi starého múdreho rozprávača.

Určite nie je náhoda, že je ním výrazná postava bilancujúceho spisovateľa – rodáka. Prvé lásky a chalanské priateľstvá v kulisách krutých politických paradoxov. Nápaditá reflexia vlastnej tvorby a prevetranie zmyslu divadla. A najmä odžitého života. Našťastie, čestným občanom Žiliny nebol iba chameleónsky všadeprítomný Stalin. Je ním aj Homo politicus – komediant Feldek.

Stalin
Ukážka zo záveru hry Stalin v Žiline

Inscenáciu Stalin v Žiline z pera hrdého Žilinčana Ľubomíra Feldeka si môžu bratislavskí diváci pozrieť 2. marca o 19.00 h v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava spolu s autorom, ktorý sa predstavenia zúčastní osobne. V réžii Doda Gombára sa predstavia Marián Geišberg, Anna Čonková, Iveta Pagáčová a iní skvelí slovenskí herci. Príďte si pre nezabudnuteľný kultúrny zážitok. Viac informácií na https://www.mestskedivadlo.sk/program/marec-2012/stalin-v-ziline-lubomir-feldek/

Ukážka zo záveru hry Stalin v Žiline:
STALIN (vychádza zo zákulisia, je oblečený ako anglický fanúšik, má na sebe tričko s nápisom I love FC Chelsea). Vsio budet charašo, synvška. Vsio budet O. K.
STAREC. No nie! A toto je kto? Súdruh Alexander Alexandrovič Alexandrov alebo pán školník Pilát?
STALIN. Kakoj Alexandrov? Kakoj Pilat? Ty ne znaješ, kto ja?
STAREC. To si ty, ocko? To si ty, drahý Iosif Vissarionovič Stalin? Ale veď ty si predsa 5. marca v roku 1953…
STALIN. Što ty boltaješ, durak? Bessmertnyje neumirajut. Toľko teper u meňa sovsem drugaja familija.
STAREC. Takže to umrel iba ktorýsi z tvojich dvojníkov, a ty si…


A čo pán Feldek odkazuje bratislavským návštevníkom MDPOH?
„Prídem sa určite pozrieť na hru aj v Bratislave. Verím, že mi to predstavenie a bratislavskí diváci potvrdia, že tá hra má na to, aby ju hrali aj divadlá v iných mestách. Veď päťdesiate roky boli rovnako kruté všade a Stalin nebol iba čestným občanom Žiliny.“

Zdroj: DPOH mestské divadlo
Publikoval: Redakcia GREGI.NET