DPOH mestské divadlo: Bergmanove filozofické úvahy!

Švédsky režisér, spisovateľ a dramatik Ingmar Bergman je považovaný za jedného z najvýznamnejších filmárov 20. storočia. O jeho výnimočnosti svedčí i fakt, že už ako 26 ročný sa stal najmladším riaditeľom divadla v Európe (Hälsingborgského mestského divadla) a osemkrát bol nominovaný na Oscara (päťkrát za najlepší scenár a trikrát za réžiu).

S jeho menom je spojených viac ako 50 filmov, medzi ktoré patria také známe tituly ako Diablovo oko, Leto s Monikou, Prameň panny, či Šepoty a výkriky. V jeho tvorbe dominujú motívy smrti, osamotenia, pravdy a viery (vyrastal v prísnom náboženskom prostredí, čo sa odrazilo i v jeho tvorbe).

Z Bergmanovho televízneho filmu Po skúške (Efter repetitionen, 1984) vychádza i rovnomenná inscenácia, v ktorej Martin Huba sedí na dvoch stoličkách – na režisérskej i tej hereckej. Inscenáciu tvorí dialóg medzi divadelných režisérom a herečkami, ktorí po skúške hry rozoberajú nielen podstatu a zmysel umeleckej práce, ale tiež medziľudské vzťahy. Filozofické úvahy a existencionálne otázky nadchnú náročnejšieho diváka. Príďte 12. novembra o 19.00 h do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Viac na www.mdpoh.sk

Po skúške – Ilona Svobodová, Lucie Štìpánková, Martin Huba

Zdroj: DPOH
Publikoval: Redakcia GREGI.NET