DORNKAPPEL na Rozjebalomafest 2015.

Bratia z Bratislavy, menovite Ondrej a Matej, alias Prorok a Mr.Matt spoločne s djom Re5, vyrukovali s projektom Dornkappel len prednedávnom a preto by sme sa nečudovali, ak ste o nich ešte nepočuli. To čo sme však my počuli od nich nás presvedčilo, aby sme im vyhradili miesto v tomto výtlačku.

Práve vydali svoj prvý album obsahujúci 18 skladieb s pozoruhodnou produkciou, na ktorej sa podieľalo viacero hostí. Hodnotné sú však aj samotné texty a ich prednes má formácia Dornkappel dosť dobre zamknutý. S albumom „introvert/extrovert“ vyrážajú na letné turné a v jeho závere sa po prvýkrát na Liptove predstavia vďaka open airu Rozjebalomafest.

dornkappel

Zaujímalo by nás, ako ste sa vy vlastne dali dokopy a čo viedlo ku zrodu Dornkappel. Ktorý z vás je in a ktorý extrovert, či čo ste vy vlastne zač?
Tak Mr.Matt a Prorok sú bratia. S RE5om sa poznáme od 2010, ale vtedy ešte hrával v inej kapele a my sme mali iného DJa. Nastalo viacero zlomových momentov, rozpad kapiel, klasiky, a tak sme sa dali dokopy. Každý z nás má v sebe niečo z introverta a niečo z extroverta. Nie je to úplne definované, kto je kto, tak isto ani dvojalbum nie je prísne rozdelený medzi Matta a Proroka. Sú to bratia, sú rozdielni v povahách, niešo ich spája, ale každý je raz introvert a raz extrovert.

Album je na svete, turné už zrejme započalo. Vyklopte podrobnosti okolo toho. Čo možno očakávať od vašich koncertov, aké zaujímavé zastávky vás čakajú, akí hostia sa s vami na tejto šnúre vyskytnú?
Máme samé bomby, takže od koncertov sa dá čakať veľký náklad, rapovú techniku a naložené skreče. Zastávok je viac, teraz v lete sú pre nás najzaujímavejšie festivaly, zatiaľ Hip Hop žije, Uprising, váš Rozjebalomafest na Slovensku a dve zastávky v Česku festival Dokořán a koncert v Brne.

Na vašom albume sa vyskytuje viacero mien. Podľa čoho ste ich vyberali a ako došlo k týmto spoluprácam? Objavili sa tiež aj na krstinách. Ako prebehla táto udalosť?
Prebiehalo to asi tak, že sme písali X producentom, ktorých ceníme a tí, ktorí mali záujem nám ponúkli niektoré svoje beaty, z ktorých sme si vybrali a ďalej sme ich spolu doťahovali. Okrem Proroka a RE5a producentsky na album prispeli Grimaso, FNTM, Petijee, Joseph Rush a Jazzy. Grimaso nám album pokrstil a zahral si krátky set, ďalej si zahral FNTM a live show dali Eremen a Petijee. Bola to pre nás zatiaľ naša najdôležitejšia akcia a myslíme, že dopadla super.

Internetom sa šíri viacero vašich videí, najvydarenejší je podľa mňa videoklip ku skladbe „Introvert“. Komu bola zverená výroba vašich klipov?
Všetko čo tvoríme je založené na spolupráci medzi členmi našej crew. Je nás cca 10. O klipy a celkový vizuál albumu sa postaral art director Andrej Čanecký a na klipe ku Prológu spolupracoval s Igorom Machatom.

Na Liptove to bude vaša premiéra, rovnako tak premiéru prežíva i Rozjebalomafest. Ako fest sa dokážete rozjebať vy alebo je to naopak a budete tam najkultivovanejší?
Showku dávame zásadne triezvi, keďže strieľame do davu rýchle rapy a jazykolamy. Po showke sa niekedy zvykneme rozjebať. Ale do Bratislavy máme dlhú cestu.

(Rozhovor pôvodne vyšiel v šašopise Podkušiteľ, ktorý budete môcť získať aj na festivale.)

Rozjebalomafest 2015

Zdroj: Organizátor