Dodo Doležal: Najvyhľadávanejší český rockový producent v Randal clube!

Jeden z nejzkušenějších a nejvyhledávanějších producentů na české rockové scéně začínal v rodišti ve skupině Žádná křeč.

V roce 1985 ho oslovil Luděk Adámek, který řešil obsazení pražské metalové skupiny Vitacit a přijal ho jako kytaristu. Ambiciózní a přemýšlivý hudebník se v kapele záhy prosadil autorsky a po odchodu Ladislava Křížka také jako zpěvák. Ačkoliv leaderem zůstal Adámek, Doležal, známý pod přezdívkou Dodo, se stal přirozeným mluvčím a hlavní autoritou skupiny. Pro své hráčské schopnosti byl přizván rovněž na turné rozšířené sestavy Kocábova a Pavlíčkova Výběru. První album Vitacitu Vzhůru přes oceán v roce 1990 bylo převážně jeho autorským počinem.

Celkem produkoval přes 120 alb. 7. 5. 1991 na koncertu v pražské Lucerně pokřtil své sólové instrumentální album My Little World a rozloučil se s Vitacitem. Jeho další kroky vedly opakovaně do USA, kde studoval hru na kytaru v Los Angeles, seznamoval se s praxí v nahrávacích studiích a navazoval kontakty s tamními hudebníky a zvukovými mistry. Napoprvé se vrátil s kytaristou Guyem Mann-Dudem a bubeníkem Davidem Eaglem a v ostravském studiu Citron s nimi nahrál převážnou část sólového alba Dráždivý dotek, které obsahovalo v rádiích dodnes připomínaný hit Soudím, společné dílo Mann-Dudea a Doležala s textem Ivana Poláka. V tandemu absolvovali rovněž turné Thrash On!, které bylo v anketě Žebřík časopisu Rock Report vyhlášeno koncertem roku 1992. V anketě Černá vrána byl Doležal jmenován nejlepším domácím rockovým kytaristou a společně s dalšími laureáty – zpěvákem Alešem Brichtou, basovým kytaristou Vlastou Henychem a bubeníkem Štěpánem Smetáčkem – nahrál album Zemětřesení, které výběrem repertoáru vzdalo hold památce zpěváka Jiřího Schelingera a dočkalo se živého provedení na stejnojmenném turné. S Mann-Dudem se Doležal znovu sešel v pražském studiu Rudolfinum při realizaci alba Miloš Dodo Doležal/Guy Mann-Dude, pro které získal rovněž amerického mistra mixáže Toma Fletchera (spolupracoval mimo jiné s Ozzym Osbournem, Yngwiem Malmsteenem a skupinou Motorhead). Bicí na tuto desku, která vedle hitu Karlův most nabídla i dvě anglicky zpívané písně, nahrál odděleně v Ocean Studios v Los Angeles Gregg Bissonette, známý z působení u zpěváka Davida Lee Rotha.

Zdroj: Music Press Production