Dobrý festival vdýchol život prešovskému amfiteátru!

Dobrá hudba opäť znela Prešovom a vdýchla život prešovskému amfiteátru. Slovenskí aj zahraniční interpreti zabávali ľudí do skorých ranných hodín. Programu dominovali Xindl X, Para, Chiki liki tu-a, IMT Smile s Katarínou Knechtovou aj skupina Heľenine oči, ktorá bola prekvapením organizátorov pre návštevníkov ako náplasť za neprítomnosť Richarda Müllera. Tanečný stan ovládla legenda drum´n´bass Goldie, mladý B-Complex, Kinky Movement a Back2Love. To však ani zďaleka nie je všetko.
Dobrý Festival sa po piatich rokoch presunul z prírodného kúpaliska Delňa na amfiteáter, ktorý sa začal rekonštruovať. Z hudobného hľadiska sa na tohtoročnom Dobrom Festivale opäť predstavili skupiny rôznych žánrov. Najväčšou novinkou bola tento rok zmena miesta. Aj napriek riziku, ktoré so sebou každý takáto výrazná zmena prináša, sa organizátori podujali podstúpiť tento risk a prinavrátiť kultúru mesta Prešov tam, kam po dlhé roky neodmysliteľne patrila. Na prešovský amfiteáter v centre mesta.
V rekordne krátkom čase došlo k základným úpravám areálu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave a ktorých realizácia nebola možná oveľa skôr. Lavičky boli zarastené lesom, ten sa musel vyrúbať. Odstránil sa trojmetrový hustý porast, ktorý tu za desať rokov nefunkčnosti objektu vyrástol. Veľkú časť zarastenej plochy musel zrovnať veľký buldozér. Organizátori vyniesli za 6 týždňov prác 120 ton dreveného a 200 ton ďalšieho odpadu. Nanovo sa zapájala nefunkčná elektrina, voda a z bezpečnostných bolo nevyhnutné odstrániť veľké množstvo pôvodných kovových lavičiek. Rekonštrukčné práce na amfiteátri stále pokračujú a v pláne sú ďalšie podujatia. 
Dobrý festival svojim presunom zo zabehnutej Delne vrátil kultúru na prešovský amfiteáter a položil základný kameň pre jeho postupnú obnovu. „Veľká vďaka patrí všetkým návštevníkom a účinkujúcim, ktorí napriek ešte stále nie ideálnemu priestoru amfiteátra, vdýchli život tomuto kultúrnemu stánku mesta Prešov po dlhých desiatich rokoch. Aj týmto by som chcel všetkým divákom, fanúšikom a priateľom Dobrého festivalu poďakovať za trpezlivosť, ktorú si museli hlavne v piatok pribaliť so sebou na náš festival a ubezpečiť ich, že každé ďalšie podujatie, ktoré pre nich na našom novozrodenom amfiteátri pripravujeme, bude už iba lepšie a kvalitnejšie. Ďakujem tiež všetkým dobrovoľníkom a ľuďom z realizačného teamu festivalu, ktorý sa aj napriek bojovým podmienkam a šibeničným termínom nevzdali a dopomohli tak bezpečnému a plynulému, aj keď zatiaľ nie úplne ideálnemu, návratu kultúry na prešovský amfík.“ uviedol pre média Miro Tásler, ktorý sa pustil do tejto neľahkej úlohy.
Neprehliadnuteľný Jack Daniel´s Experience Truck ukázal na svojom pódiu takmer dvadsiatku mladých kapiel, priniesol do Prešova Ameriku a tradíciu Lynchburgu, návštevníkom festivalu poskytol pohodlie a zahrať ste si mohli guitar hero, black jack a stolný futbal. Slovenskí novinári, ktorí sa opäť zišli na Dobrom Festivale vo veľkom počte, našli komfort v stane Music Reporter, ktorý je súčasťou tejto americkej výpravy. Počas dvoch dní tu vznikli aktuálne rozhovory s účinkujúcimi ako N.O.H.A., Goldie, Katka Knechtová, B-Complex, Kinky Movement, Lucas Hulan, Para, Chikilikitua, Heľenine oči a ďalší. Príjemné rozhovory realizovali hudobníci aj priamo na diktafón, keď najprv Lasky z Pary spravil interview s Martinom Višňovským z Chikilikitua a MC Chevy (N.O.H.A.) vyspovedal pre slovenské médiá Goldieho a MC GQ. 
Zdroj: Edo Kopček
Foto: Vlado Kuric
Publikoval: Redakcia GREGI.NET