Dobrodružný film pre celé rodiny Ako som sa naučila lietať sa predstavuje v traileri

Mladý divák je náročný na tému, spracovanie, scenár i herecké výkony. Snímka Ako som sa naučila lietať by mohla splniť ich očakávania, či už pôjdu do kina s kamarátmi, alebo s rodičmi. Dobrodružný detský film ovenčený mnohými cenami v zahraničí prichádza do kín 13. apríla. 

Sofia, temperamentné, no plaché 12-ročné dievča, napevno odhodlané dostať toto leto svoju prvú ozajstnú pusu, musí neochotne stráviť prázdniny so svojou panovačnou starou mamou Máriou na chorvátskom ostrove. V schátranom dome akoby zastal čas a v tejto monotónnosti Sofia nachádza potešenie aj u svojej láskavej pratety Luce.

Po počiatočnom znechutení si však Sofia postupne začína užívať chvíle strávené na ostrove a dozvedá sa stále viac o zdanlivo nezaujímavých starších dámach. Snaží sa o vytúženú letnú pohodu, no zároveň presviedča starú mamu, aby konečne zakopala vojnovú sekeru a upevnila rodinné vzťahy narušené dlhotrvajúcim sporom. Jej príjemne rozbehnuté prázdniny sa narušia vo chvíli, keď Luce ochorie a skončí v nemocnici. Sofia zostáva so svojím prastrýkom a rodinou, o ktorej doteraz ani nevedela, že vôbec existuje.

Tvorcovia vyrobili viacero verzií trailerov filmu – pre zahraničné filmové festivaly a súťaže, ako aj pre divákov v rozličných krajinách. Ten slovenský predstavujú tvorcovia už dnes.

 

Film je nakrútený hravou modernou formou podľa obľúbenej knihy srbskej spisovateľky Jasminky Petrović. Snímka získala mnoho ocenení, vrátane hlavnej ceny za Najlepší európsky film na festivale BUFF vo švédskom Malmö či Cenu za najlepší film na belgickom festivale JEF.

Týmto filmom chcem reflektovať dnešné časy. Až tak veľa sa zasa nezmenilo v porovnaní so zlatými starými časmi”. Treba len na chvíľu odložiť mobily a ísť von. Keď pozorujem deti v mojej rodine, aj oni trávia letné prázdniny veľmi podobne,” hovorí režisér Radivoje Andrić a producentka Katarína Krnáčová ho dopĺňa: Hodnoty sa nezmenili, dnešné deti sa však musia vyrovnávať s rôznymi vplyvmi a výzvami okolitého sveta.”

Preto vo filme nájdete aj mobily a využívanie technológií, ktoré režisér nepovažuje za chybu vo výchove detí, ale za prirodzenú súčasť doby. “Ak by sme ich v detstve mali my, asi by sme sa správali rovnako,” hovorí režisér, ktorý však zároveň dodáva, že detstvo by rozhodne nemalo byť iba o moderných výdobytkoch a vo filme upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť reálnych vzťahov a priateľstiev. Zároveň poukazuje aj na ich krehkosť. O tom, že film sa páčil už mnohým divákom po celom svete, svedčia nielen ocenenia, ale aj to, že v domovskom Srbsku si ho pozrelo už takmer 200 000 divákov!

Vo filme si zahral aj slovenský herec Benjamín Lacko, ktorého diváci mohli vidieť vo filmoch Mohyla, Jozef Mak či v seriáli Mami, kúp mi psa. Šikovní slovenskí programátori pod vedením Mareka Ježa, ktorý pracoval na trhákoch ako Harry Potter či Avengers, vyrobili pre film množstvo vizuálnych efektov.

Dobrodružný rodinný film Ako som sa naučila lietať prinesie do kín distribučná spolnčosť CinemArt SK už 13. apríla.

Zdroj: TS