Dobre schovaný orchester potešil publikum festivalu NouveauNu2011!

Dve noci v dvoch mestách /Bratislava, Košice/ takmer rovnaký line up. Áno, hovoríme o festivale NouveauNu, bývale NuJazzDayz. V roku 2011 sa festival prezentoval kvalitným programom /Teapot, Dynamo Team, viedenčania Clara Luzia a z Edinburgu Hidden Orchestra/. Ich vystúpenia patrili k vrcholom jednotlivých večerov, preto sme vyspovedali ich frontmana Joe.


Na prvom ročníku festivalu NuJazzDayz vystýpili The Bays a nemôžem sa ubrániť dojmu určitej spriaznenosti medzi Vami a Andy Gangadeenom /The Bays/. Inšpirovali Vás a mali vplyv na Vašu tvorbu?
My sme dlhoročný fanúšikovia The Bays. S Timom, našim bubeníkom, sme strávili celý deň v londýnskom štúdiu Andyho Gangadeena, keď sme nahrávali party bicích pre naše vôbec prvé skladby pod hlavičkou Hidden Orchestra. Na Edinburghskom Jazzovom festivale máme jednu noc, kde si pozývame hosti, tak vlani sme pozvali The Bays do Edinburghu, takto si každoročne plníme sny. Tento rok prijal naše pozvanie Red Snapper, ktorého vplyv na našu tvorbu je kľúčový.


Na Slovensko ste zavítali v krátkej dobe po druhý krát, po festivale Pohoda ste odohrali nádherné klubové vystúpenia aj na festivale NouveauNu. V čom to bolo pre Vás iné? Kde sa Vám ako hralo?
Pohoda patrí medzi naše naj naj vystúpenia, špeciálna atmosféra, užasný festival. A tu atmosféru bolo možné cítiť aj v Bratislave na NouveaNu. Koncert to bol v porovnaní s Pohodou komornejší, na menšom pódiu, ale publikum nás opäť prialo vrelo, ďakujeme.

Hidden Orchestra


Dá sa povedať, že ste letom svetom precestovali Slovensko – Trenčín, Bratislava, Košice. Ako na Vás slovenské mestá pôsobil? Kde sa vám páčilo najviac? A ako ste vnímali publikum?
Na Slovensku sme pobudli minimum času. Vačšinou som Slovensko videl len cez okná rôznych mikrobusov. Vidiek bol nadherný a k tomu impozantné hory. Kluby v Bratislave /KC Dunaj/ a v Košiciach /Tabačka/ boli pre nas vľúdne a hlavne diváci boli jedno veľké plus, toľko pozitívnej energie.

V Bratislave ste na záver koncertu hovorili o trombóne, ktorý len kvôli leteckej spoločnosti nebol použitý vo vašej skladbe. Na aké ďalšie nástroje sa môžeme tešiť na vašom novom albume, ktorý avizujete na rok 2012? Plánujete rozšíriť koncertnú zostavu?
Tehto rok sme koncertovali s rôznymi hosťami. Na Pohode s nami hral na saxofón a píšťalky Fraser Fifield (legendárna to postavička na Škótskej folkovej scéne) a na Glastonbury sme hrali až v desať člennej zostave s dvomi harfami a v trojčlennej dychovej sekcii. V roku 2012 plánujeme vystupovať v rôznych zostavách. Inak to ani nejde, kedže na novom albume, čo skladba to nový instrument. Na jednej z nich je hlavným nástrojom klarinet Tomáša Dvořáka z Floex.


Môžme povedať, že Vaša hudba je scénická a ako stvorená pre film. Robili ste už hubu pre nejaký film. Došlo k spojeniu hudbonej produkcie HO a pohyblivé obrázky?
Veľmi radi by sme komponovali hudbu pre film. Zatial sa tak ešte nestalo, ale čo sa deje je, že nás kontaktujú filmári a chcú robiť videá na našu muziku. Tu je jedna ukážka krátkeho filmu berlínčana Toniho Polkowského, ktorý vznikol k našej skladbe Antiphon. S určitosťou nás v roku 2012 uvidíte naživo s vizuálnym doprovodom Ivana Torresa Hdeza. S týmto šikovným španielom sme sa dohodli na spolupráci na našom budúco ročnom turné.

NouveaNu

Zdroj: NouveauNu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET