Do kín vstupuje temný milostný príbeh inšpirovaný životmi skutočného manželského páru sériových vrahov

Film Manželia Stodolovci rozpráva príbeh dvojice, ktorá má na svedomí najväčší počet lúpežných prepadnutí v dejinách českej kriminalistiky. Česko-slovenskú koprodukčnú snímku nakrútil režisér Petr Hátle a slovenskí diváci ju môžu vidieť v kinách od 28. marca.

„Každý dôchodca má našetrené na pohreb“

Hovorí vo filme Dana Stodolová. S manželom Jaroslavom v rokoch 2001 a 2002 zavraždili osem dôchodcov. Za toto konanie ich odsúdili na doživotie. V popredí filmového rozprávania je ich milostný vzťah plný manipulácie a závislosti, ale aj lásky a oddanosti. Ako pár sa vydajú na temnú cestu násilia a zločinu, z ktorej niet spoločného východiska. Každý z nich musí nájsť svoj vlastný únik. Hlavné postavy vo filme stvárnili herci Lucie ŽáčkováJan Hájek.

„Myslím, že nie je správne, keď sa hovorí o vrahoch len ako o monštrách. Keď nebudeme hovoriť o ich motiváciách, o tom, prečo to robia, tak to vrhá zbytočné tiene na niečo, čomu môžeme rozumieť a s čím sa môžeme porovnať,“ hovorí režisér snímky Petr Hátle.

Režisér a scenárista Petr Hátle má na konte celovečerný dokumentárny debut Velká noc (2014) o nočnom živote na okraji Prahy. Film získal cenu za najlepší český dokumentárny film na MFDF Jihlava a Finále Plzeň a bol vybraný do hlavnej súťaže prestížneho festivalu CPH:DOX v Kodani. Je autorom jednej z poviedok antológie Gottland (2014), filmového spracovania bestselleru novinára Mariusza Szczygiela. Režíroval aj dve epizódy oceňovanej série Kmeny (2015). V roku 2020 dokončil úspešný osemdielny kriminálny podcast Pohřešovaná o prípade záhadného zmiznutia tínedžerky Ivany Koškovej.

Film Manželia Stodolovci vznikol v česko-slovenskej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukce a nutprodukcia.  Vznik filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie a Kreatívna Európa MEDIA.
Do distribúcie film prináša 28. marca CinemArt.

TS