Do kín prišlo dobrodružstvo z tajuplného domu TONKO, SLÁVKA A KÚZELNÉ SVETLO

Jedenásťročný Tonko prináša svoje kúzelné svetlo, aby pred Vianocami rozžiaril srdcia malých i veľkých divákov. Spolu s tajuplnou Slávkou vás pozýva zažiť nezabudnuteľné dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy a navrátiť tak do ich domu slnečný svit.

Autor námetu a režisér Filip Pošivač prináša univerzálny príbeh o inakosti, tolerancii a sile priateľstva.Nezabúdajme, že každý z nás v sebe nosí aspoň malé svetielko, ktoré môže zahorieť, kedykoľvek prejavíme empatiu, toleranciu či pomôžeme niekomu druhému. Ktokoľvek z nás sa môže stať hrdinom veľkého príbehu. Som vďačný, že som dostal príležitosť ilustrovať filmom tento druh kúzla, ktorého sme ako ľudia schopní bez toho, aby sme si to vždy uvedomovali.“, hovorí režisér.

Čarovný príbeh vznikal 8 rokov pod rukami slovenských a českých animátorov a vizuálny zážitok sľubuje aj vďaka majsterštuku tradičnej bábkovej animácie. Jedinečnosť tohto projektu potvrdzuje aj fakt, že film uvidia diváci vo viac ako 40 krajinách na svete. Jeho originalitu ocenili aj na najväčšom festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy, kde film získal cenu poroty „Contrechamp“.

V slovenskom znení sa v rozprávke objaví Juraj Kemka v úlohe Ocka Šímu, Petra Polnišová ako Maminka Šímová, ďalším postavám prepožičali svoj hlas Soňa Norisová, Peter Bebjak či Zuzana Kronerová. Spolu s filmom vyšla aj rovnomenná kniha od autorky scenára a víťazky ceny Magnesia litera 2023 za literatúru pre deti a mládež Jany Šrámkovejs ilustráciami Filipa Pošivača.

Film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo vznikol v  slovensko-česko-maďarskej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukcianuprodukce. Jeho koproducentmi sú RTVS  – Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize, Kouzelná animaceFilmfabriq. Film finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, CreativeEurope MEDIA, Maďarský národný filmový inštitút a Zlínský kraj.

Svetovú premiéru mal film na 63. ročníku Zlínskeho filmového festivalu, najstaršieho festivalu pre deti a mládež na svete. Slovenskú premiéru mal v rámci medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Do slovenských kín ho 9.novembra prináša distribučná spoločnosť Continental film. Vydavateľstvo BRAK prinieslo slovenské znenie rovnomennej rozprávkovej knihy.

Zdroj: TS