Do kín prichádza strhujúci životný príbeh osudovej lásky Alma a Oskar

Oskar Kokoschka je jedným z najväčších expresionistických maliarov svojej doby, Alma Mahlerová je nádejná skladateľka. Ich vášnivý milostný vzťah v oboch prebudí nepoznanú túžbu spojenú s umením a posadnutosťou. Snímka Alma a Oskar prihádza do kín už 30. novembra.

Píše sa rok 1912. Skladateľke Alme Mahler (Emily Cox) leží pri nohách celá viedenská elita. Ona sama však nenávidí jej konvencie. Po smrti svojho manžela, skladateľa Gustava Mahlera, stretáva mladého talentovaného maliara Oskara Kokoschku (Valentin Postlmayr). Jeho provokatívny, expresionistický štýl maľby vyvoláva vo vtedajšej rakúskej meštianskej spoločnosti škandál. To vzbudí Almin záujem, rada sa obklopuje geniálnymi mužmi a požiada Oskara, aby ju portrétoval. Už pri prvom stretnutí v ateliéri pocítia k sebe nebezpečnú príťažlivosť, prepadnú jej a podľahnú nespútanej vášni. Zatiaľ čo Oskar sa do Almy bezhlavo zamiluje, Alma je skôr ohromená jeho talentom. Niekoľko rokov ich vášnivého vzťahu je najšťastnejším obdobím Oskarovho života. Hoci sa mu búrlivý vzťah s Almou stane takmer osudným, práve vďaka nemu vytvorí Nevestu vetra, jeden zo svojich najslávnejších obrazov.

Pre slovenského diváka bude určite zaujímavé, že na vzniku pôvodne rakúsko-švajčiarsko-nemecko-českého filmu sa podielali aj dve Slovenky. V jednej z vedľajších rolí Lilly Lieser sa objaví Táňa Pauhofová a o kostýmy vo filme sa postarala Katarína Štrbová Bieliková, oceňovaná kostýmová dizajnérka, manželka azda najvýznamnejšieho slovenského kameramana Martina Štrbu.

Zaujímavý je však aj samotný príbeh, ktorý síce siaha do histórie, no je veľmi súčasný. “Hoci sú Alma a Oskar historické postavy, diváci sa s nimi stretnú, akoby boli tu a teraz,” hovorí režisér Dieter Berner, “Ich konflikty sú moderné a nepotrebujeme nostalgické evokácie minulosti, aby sme im porozumeli. Sme svedkami ženy, ktorá bude neskôr známa svojou povesťou zberateľky mužov ako loveckých trofejí. A sme svedkami muža, ktorý je posadnutý túžbou tvoriť, a to nielen umelecké diela, ale aj svoj život, ktorý zdieľa so ženou, ktorú hlboko obdivuje. Po nenaplnenom manželstve sa táto 33-ročná ovdovená žena púšťa do dobrodružstva s 25-ročným umelcom. Nad situáciou však stráca kontrolu. To, čo sa začína ako románik, sa zmení na hru dominancie a závislosti, na život ohrozujúcu drámu, veľký príbeh lásky s trpkým koncom. Alma Mahlerová odmieta prijať úlohu matky a múzy, ktorú jej pripisuje spoločnosť. Bojuje za svoju samostatnosť a spoločenský úspech, zatiaľ čo Oskar a ostatní jej partneri stotožňujú lásku s vlastníctvom a prirodzene predpokladajú, že snaha o úspech prislúcha len im ako mužom.”

Jedinečnú životopisnú snímku Alma a Oskar prináša do našich kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 30. novembra.

Zdroj: TS