Do kín prichádza Psia jazda, komédia o veľkolepej psej pomste

Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka Ale čo v prípade, keď ten človek nemá svojho psa vôbec rád? Vtedy nastane čas na sladkú pomstu v psom štýle. Psia jazda vám ukáže, ako by to mohlo vyzerať, ak by sa psy vedeli pomstiť. Komédia bude v kinách uvedená už 17. augusta. 

Keď Reggieho, naivného, neúnavne optimistického border teriéra, opustí v uliciach mesta jeho majiteľ Doug, Reggie si je istý, že jeho milovaný pán by ho nikdy neopustil zámerne.

Keď sa však zoznámi s vulgárnym bostonským teriérom Bugom, túlavým psom, ktorý miluje svoju slobodu, Reggie si konečne uvedomí, že doteraz žil v toxickom vzťahu a Doug bol vlastne bezcitný človek.

Reggie, Bug a Bugovi kamaráti – Maggie (inteligentná samička austrálskeho ovčiaka), ktorú jej majiteľka odsunula na vedľajšiu koľaj kvôli novému šteniatku, a Hunter, úzkostlivá doga, ktorá je vystresovaná svojou prácou terapeutického psa – spoločne vymyslia plán a vydajú sa na epické dobrodružstvo, aby pomohli Reggiemu nájsť cestu domov… a prinútiť Douga zaplatiť za spáchané krivdy tým, že mu odhryzne prívesok, ktorý má najradšej. (nápoveda : nie je to jeho noha.)

Riadne uletená komédia pre dospelých vás nenechá v kine bez výbuchov smiechu, a trochu sa možno aj zamyslíte,  či sa k svojim štvornohým miláčikom naozaj všetci správame tak, že si zaslúžme ich oddanosť a lásku.

Najväčšou výzvou pri prenose príbehu zo stránok scenára na plátno bolo vytvoriť komédiu so štyrmi postavami a vierohodnými hovoriacimi psami. „Je veľmi zábavné, keď sa psy medzi sebou rozprávajú na konverzačnej úrovni,“ hovorí scenárista Perrault, „Nie sme na to zvyknutí v tradičných rodinných filmoch o psoch. V posledných hraných filmoch o psoch diváci počujú len myšlienky psov. Bolo zábavnejšie vidieť, ako psy hovoria, používajú vulgarizmy a rozprávajú sa medzi sebou ako ľudské bytosti.”

Nie je to však také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. „to výzva ma nadchla a aj keď sú psy zábavné, bolo to oveľa zložitejšie, keďže väčšinu filmu tvoria štyri psy na plátne,“ hovorí režisér Greenbaum.

Samozrejme, dosiahnuť, aby štyri psy medzi sebou komunikovali presne tak, ako chcete, nie je prechádzka ružovou záhradou. Aj keď všetky štyri psy sedia a zostávajú v danom zábere, stále museli všetky pozerať rovnakým smerom. „Psy sa museli naučiť ignorovať všetkých okrem svojho trénera,“ hovorí psí tréner Mark Forbes. „Povedal som Joshovi (režisérovi), že mojou najväčšou úlohou je urobiť to pre zvieratá zábavné. Museli chcieť robiť to, čo sme od nich žiadali.“

STRAYS, directed by Josh Greenbaum

Hoci je známe, že ľudskí herci majú niekedy neprimerané požiadavky a maniere, zdá sa, že starostlivosť o psích hercov je možno ešte aj o čosi zložitejšia. Nakoľko na hlavných psích hrdinoch stálo celé nakrúcanie, ich komfort a spokojnosť boli pre celý štáb determinujúce. Preto produkcia prizvala skúsenú odborníčku na bezpečnosť zvierat Janice Caputo z organizácie Movie Animals Protected, ktorá radila a dohliadala na celý priebeh nakrúcania. Na pľaci bola vždy, keď účinkovali psy a bola v úzkom kontakte a komunikácii s trénerom Markom Forbesom. Po nakrúcaní psy nikdy neostali sami – vracali sa k svojim majiteľom, trénerom, ostávali so štábom v areáli alebo sa utiahli do kvalitného psieho hotela. Pri scénach, ktoré by mohli byť pre psy nebezpečné, sa používala animácia v postprodukcii. Takým prípadom bolo napríklad, keď orol skalný zaútočil na Buga a pokúsil sa s ním odletieť.

Pozitívne je aj to, že po nakrúcaní sa každému zvieratku, ktoré ešte nemalo vlastný domov, našlo láskavé miesto pre život. Jedného zo psíkov si dokonca adoptoval režisér Josh Greenbaum. „Keď sme priviezli dve rozkošné šteniatka border teriérov, ktoré mali hrať mladého Reggieho v jednej z prvých scén filmu, bolo mi oznámené, že tieto psy nebudú mať po natáčaní domov,“ hovorí Greenbaum, „Rozhodol som sa teda jedného z nich adoptovať a požiadal som svoje deti, aby ho pomenovali. Hneď povedali, že ho musíme pomenovať Reggie, pretože vo filme hral Reggie.”

Novú komédiu Psia jazda prináša do kín distribučná spoločnosť CinemArt Sk už 17. augusta.

Zdroj: TS