Do kín prichádza nový animovaný film Dounia a princezná z Aleppa

Pútavý film o mladom dievčati plnom fantázie, nádeje a húževnatosti, ktoré musí opustiť rodné Aleppo prichádza do slovenských kín vo štvrtok 2. novembra 2023. 

Od roku 2011 odišlo zo Sýrie vyše 6,6 milióna obyvateľov a ďalších 6 miliónov sa presťahovalo v rámci krajiny. Podobný osud zastihol režisérku Maryu Zarif, ktorá kvôli vojne opustila rodné Aleppo a aktuálne žije v Kanade, kde vznikol jej nový film Dounia a princezná z Aleppa.

Napriek tomu, že aj hlavná hrdinka filmu opúšťa Aleppo, nejde o životný príbeh režisérky. Tá do filmu vložila lásku k svojej domovine a vytvorila komplexný a pútavý príbeh o mladom dievčati plnom fantázie, nádeje a húževnatosti. Film síce ukazuje tragické udalosti, ale zároveň poskytuje aj iný obraz arabského sveta, ktorý je na míle vzdialený od toho, ktorý si s ním spájame, a je tvorený radosťou, láskou, hudbou a jedlom.

Dounia je malé veselé dievčatko, ktoré miluje svoj domov v Aleppe v Sýrii a všetky jeho nádherné vône, piesne, pamiatky a tradície. Ako 5-ročná však príde o matku a jej otec sa stane väznenou obeťou režimu. Keď vypukne vojna, Dounia a jej starí rodičia musia utiecť do cudziny, aby našli bezpečie. Dounia odchádza len s vtáčikom vyrezaným z mydla a štyrmi malými semienkami černuchy vo vrecku. Z rozprávania starej mamy si totiž pamätá, že semienka černuchy odháňajú zlo. Vďaka nim, a tiež vďaka pomoci princeznej z Aleppa, Dounia a jej rodina postupne prekonávajú prekážky, ktoré im stoja v ceste.

Film vychádza z animovaného seriálu Dounia (2020), ktorý vytvorila autorská dvojica Marya Zarif a André Kadi, ktorí sú aj autormi celovečerného filmu Dounia a princezná z Aleppa. Film mal premiéru na jednom z najprestížnejších filmových festivaloch vo francúzskom Annecy a bol uvedený aj na Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež Zlín Film Festival.

Film uvedie do kín ASFK – Asociácia slovenských filmových klubov vo štvrtok 2. novembra 2023. Projekcie filmu po celom Slovensku nájdete na https://asfk.sk/film/dounia-a-princezna-z-aleppa/

Dounia a princezná z Aleppa
Kanada, Francúzsko | 72 minút | premiéra: 2. november 2023 | žáner: rodinný
réžia: André Kadi, Marya Zarif| scenár: Marya Zarif

Zdroj: ASFK