Do kín prichádza MALÁ RÍŠA, unikátny slovensko-islandský filmový počin.

Romantická dobová dráma s medzinárodným hereckým obsadením rozpráva nadčasový príbeh z obdobia vojny, v ktorom sa jeho postavy dostanú do hraničných životných situácií. Hlavná dejová línia sleduje dva „protikladné“ páry – Evu s Jackom a Bara s Cat, ktorí hľadajú šťastie – každý po svojom. Nový slovenský film bol nakrútený v podobných lokáciách, akým sa venuje združenie Čierne diery.

Mladá Eva pracuje v továrni arogantného zbohatlíka Bara, aby sa uživila, kým sa jej manžel vráti z vojny. Ten jedného dňa dezertuje a vracia sa domov s nádejou, že všetko bude tak, ako predtým. Do dediny však nečakane prichádza aj záhadná Cat, ktorá pozná jeho minulosť a pre vlastné prežitie je schopná urobiť skutočne všetko. Do osudov štvorice protagonistov zasahuje štát prostredníctvom manipulatívneho politika Hanáčka a tajného policajta Németha.

Producenti filmu Zuzana Chadimová a Branislav Chlpík zo spoločnosti FilmFrame zrealizovali náročný projekt, ktorého univerzálny príbeh a medzinárodné herecké obsadenie chce osloviť nielen slovenského diváka, ale zaujať aj v zahraničí. Príbeh bol pôvodne inšpirovaný slovenským divadelným predstavením z tvorivej dielne Debris Company – Epic. Na filme spolupracovali filmoví tvorcovia z 9 krajín a osobnosti, akými sú napr. scenárista Ewen Glass (Veľká Británia), Valgeir Sigurdsson (Island), ktorý zložil hudbu pre filmy ako V koži Johna Malkovicha, Tanečnica v tme s Bjork v hlavnej úlohe, Kroniky Narnie alebo herci Alicia Agnesson (Švédsko), ktorá je milovníkom televíznych seriálov známa z Vikingov a v jednom z jej posledných filmov (The Courier) si zahrala po boku Garyho Oldmana. Úlohu arogantného zbohatlíka Bara stvárnil Američan žijúci v Prahe Brian Caspe, ktorý má vo svojom portfóliu také filmy ako napr. Hellboy, Iluzionista, Hanibal: Zrodenie, Mission Impossible 4, Sklenená izba a Kto je ďalší? a taktiež hral v televíznych seriáloch Vypravěj, Bez strachu/Fearless alebo Súmrak templárov/Knightfall. Jednu z kľúčových postáv príbehu – politika Hanáčka – stvárnil Ján Jackuliak. Kuriozitou je, že vo filme si zahral aj svetový šampión v MMA zápasoch a nedávny víťaz zápasu storočia československého MMA Attila Végh.

Nakrúcanie nového slovenského filmu odhaľuje zabudnuté architektonické klenoty na Slovensku – napríklad továreň v Nižnej Slanej, ktorá je dnes už mimo prevádzky, či zrekonštruovaný františkánsky kláštor v Rožňave, v ktorom vznikli kontroverzné filmové scény z nevestinca. V továrni v Štóse sa štábu podarilo nájsť dobové autentické stroje, na ktorých sa ešte počas 2. svetovej vojny vyrábala munícia. Príbeh dotvorila aj scenéria malebnej dedinky Špania dolina s bohatou banskou históriou či kaštieľ v Tomášikove ako sídla majiteľa továrne, ktorý bolo vo filme symbolom bohatstva. Výber unikátnych lokácií inšpirovalo aj občianske združenie Čierne diery, ktoré dokumentuje osudy zabudnutých architektonických pamiatok na Slovensku. Vďaka výberu týchto lokácií nebolo potrebné scény pre film budovať umelo.

Réžie sa ujal Peter Magát, ktorý doteraz nakrútil niekoľko krátkometrážnych filmov One Man Show, In the Dark, (film získal Čestné ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale Indie Gathering,) Kabát a Wee King of Nowhere. O filme MALÁ RÍŠA, ktorý je jeho debutom, v rozhovore pre FILM.SK, hovorí: „Vo filme niekoľkokrát zaznie, že ľudia robia zlé veci, aby ochránili samých seba. My však dodávame, že sme nikdy neboli v ich koži. Nikdy sme nežili v tej hroznej dobe, a preto sa pýtame, či máme vôbec právo ich súdiť.“

Autorkou a interpretkou titulnej skladby filmu Zachovám si svoju tvár je Sima Martausová.

Slávnostnú premiéru filmu MALÁ RÍŠA poctí svojou účasťou aj veľvyslanec Veľkej Británie v Slovenskej republike, J. E. Andrew John Garth a bohatá delegácia hercov a filmového štábu.

Film MALÁ RÍŠA do slovenských kín uvádza distribučná spoločnosť Itafilm
21. novembra 2019.

https://www.instagram.com/mala_risa_film/
https://www.youtube.com/channel/UClc4VLTPiEYFOlK8BeYnqpw
https://www.facebook.com/malarisafilm/

Realizáciu tohto filmu podporil Audiovizuálny fond v spolupráci s SPP.

Zdroj: TS