Do Bratislavy prichádza unikátna výstava ľudských tiel, ide prvýkrát o originál z Nemecka

Už v piatok 13. októbra sa v Bratislave začína fascinujúca výstava skutočných ľudských tiel BODY WORLDS. Výstava prichádza do hlavného mesta z Nemecka, návštevníkom ponúka jedinečný zážitok z detailného spoznávania tajomstiev ľudského organizmu. Výstavu osobne otvorí Dr. Angelina Whalley, kreatívna a koncepčná dizajnérka všetkých výstav Body Worlds od svojho vzniku v roku 1995 a zároveň manželka zakladateľa celej výstavy.

Tajomstvá ľudského tela zachované vďaka plastinácii

Na výstave BODY WORLDS uvidíte tzv. plastinácie skutočných ľudí a ich celých tiel naaranžovaných do úchvatne prepracovaných umeleckých či  pohybových polôh. Postup plastinácie vynašiel v roku 1977 renomovaný anatóm prof. Dr. Gunther von Hagens, ktorý následne založil aj samotnú výstavu BODY WORLDS. Ide o postup zameraný na zachovanie ľudského tela na vzdelávacie účely, kde vodu a tuk v tkanive nahradí silikón. Vďaka tomuto procesu zostanú zachované absolútne realistické vzorky, ktoré sú dlhodobo chránené pred hnilobou a vďaka tomu dostupné aj širokej verejnosti.

Originálna verzia z Nemecka

V Bratislave sa výstava s ľudskými telami neuskutoční po prvýkrát. Avšak po prvýkrát až teraz, v roku 2023 ide o originálnu výstavu BODY WORLDS. Výstava BODY WORLDS bola po prvýkrát uvedená v roku 1995 a navštívilo ju už viac ako 50 miliónov návštevníkov v 90 veľkých mestách v Ázii, Európe, Amerike a Afrike. Všetky ľudské telá, ktoré sú exponované, majú certifikát pravosti. Výstava je založená na darovaní orgánov od záujemcov, ktorí sa zaregistrujú v špeciálnom programe. Certifikáty pravosti tiel budú k nahliadnutiu aj počas oficiálneho otvorenia výstavy u organizátorov výstavy.

Organizátori výstavy na Slovensku, spoločnosť CONCERTEUROPE z Maďarska, prináša výstavu pre všetky vekové kategórie, ako edukatívny priestor nielen na spoznanie anatómie, ale najmä uvedomenie si súvislostí medzi naším životným štýlom a jeho dopadom na náš organizmus a samotný život. Táto výstava je vhodná pre ľudí všetkých vekových kategórií a pozývame všetkých, aby prišli a získali nový pohľad na seba samých.

Na výstave uvidíte, ako fungujú ľudské orgány, ako reagujú na bežné choroby, uvidíte následky dlhodobých chorôb a chorôb zo závislostí ako je fajčenie alebo konzumácia alkoholu, spoznáte mechanizmus umelých kolenných alebo bedrových kĺbov či umiestnenie implantátov. Takto si napríklad môžete veľmi realisticky porovnať zdravé pľúca s pľúcami fajčiarov.

Ako si výstavu užiť čo najlepšie?

Na výstave, ktorá sa uskutoční v Nivy centre, sa návštevníci môžu tešiť na dve obrovské výstavné miestnosti, celkovo v rozlohe až 1000 m2. Je možné, že sa pri pokladniach bude tvoriť dlhý rad, odporúčame preto zakúpiť si vstupenky vopred online, vďaka čomu sa vyhnete čakaniu. Vstup nie je časovo limitovaný, na výstave môžete byť tak dlho, ako vám vyhovuje. Zároveň je možné zakúpiť vstup pre školskú skupinu či skupinu sprevádzanú a komentovanú študentmi medicíny Lekárskej univerzity.

Výstava bude otvorená každý deň od 9:00 do 19:00 v Bratislave v Nivy centre a potrvá do 28. januára 2024. Vstupenky sú dostupné online na webovej stránke výstavy www.bodyworlds.sk  a na mieste v areáli.

Pre akreditáciu pre médiá na uzavretú komentovanú prehliadku výstavy – (uskutoční sa dňa 13.10. o 10:00 v Nivy centre) – (komentované študentom Lekárskej fakulty UK – a následnú krátku  tlačovú konferenciu za osobnej účasti Dr. Angeliny Whalle , prosím kontaktujte:

O výstave BODY WORLDS

Výstava BODY WORLDS svojím jedinečným prístupom k anatómii a fyziológii ľudského tela fascinovala už milióny návštevníkov po celom svete. Táto výstava predstavuje jedinečný pohľad na ľudské telo. Je kombináciou vedy, umenia a vzdelania, návštevníkom umožňuje objaviť krásu a zložitosť ľudského tela. Od roku 1995 ju spoločne s tímom tvorí anatóm a plastinátor Dr. Gunther von Hagens.

Poznáte Dr. Angelinu Whalley?

Je to kreatívna architektka, koncepčná dizajnérka a kurátorka výstavy, ktorá žije anatómiou. V Bratislave sa výstava otvorí za jej osobnej účasti.  Jej príbeh je nesmierne zaujímavý – od lekárskych začiatkov na Freie Universität v Berlíne až po tvorbu fascinujúcich výstav Body Worlds. Objavte spolu v ňou zázraky ľudského tela a získajte inšpirácie pre zdravý životný štýl.

Zdroj: TS