Do Banskej Bystrice mieri Laci Strike. Zatancujte si spolu s ním vďaka projektu Youth is the future

Už o pár dní vypukne v meste pod Urpínom veľkolepý festivalový ošiaľ, ktorý už 14 rokov dotvára v Banskej Bystrici letnú atmosféru. Festival The Legits Blast so sebou nesie nespočetné množstvo zážitkov aj vďaka unikátnemu konceptu Mladí sú budúcnosť. Práve tento projekt prináša mládeži i dospelým jedinečnú možnosť vzdelávať sa na štvordňovom kempe plnom inšpiratívnych workshopov.

Kreatívny projekt je neodmysliteľnou súčasťou tanečno – hudobného festivalu a každý rok sa ho zúčastňuje čoraz viac detí, mládeže, ale aj dospelých. Minulý rok dostal projekt Youth is the Future rozmer štvordňového kempu. Vďaka tomuto medzinárodnému projektu jeho účastníci z celého sveta zdieľajú nadobudnuté poznatky, zvyšujú tanečný level a posilňujú vzťahy. Hlavným cieľom tohto podujatia je inšpirovať tanečníkov i umelcov, vzdelávať ich a rozširovať ich obzory. „Štvordňový kemp Youth is the Future podporuje tanečnú komunitu nielen na lokálnej, ale aj celosvetovej úrovni. Dávame mladým účastníkom príležitosť rozvíjať svoje schopnosti v nezabudnuteľnej atmosfére, a to všetko s podporou našich svetových mentorov,“ hovorí Miro Križan jeden z koordinátorov podujatia.

Program vzdelávacieho kempu, ktorý začína 24. júla, bude pestrý. Milovníci tanca a hudby sa počas štyroch dní môžu tešiť na štedrú dávku vzdelávacích workshopov, inšpiratívnych diskusií, tanečných battlov, graffiti writingu, i vystúpení. Práve tanečný kemp privíta unikátne zloženie lektorov – Hong 10 z Južnej Kórei, Logistx a Ronnie z USA, ktorí povedú tanečné workshopy. Pridajú sa k nim aj skvelí tanečníci ako Freeze zo Švédska, Flea Rock, ale i Kid David z USA, ktorý sa preslávil aj vďaka účinkovaniu v úspešnej sérii filmov Step Up.

Po minuloročnej skúsenosti sa organizátori rozhodli zaradiť v rámci obsahovej náplne projektu aj beatbox workshop. Ten sa uskutoční vo štvrtok, 27. júla vo Fonotéke na Hornej ulici. Milovníkov hudby poteší workshop, ktorý sa bude venovať témam DJ- ingu, samplingu, diggingu a scratchingu, a to všetko v prítomnosti tých najskúsenejších umelcov z celého sveta.

Aj počas tohto ročníka podujatia čaká všetkých účastníkov zaujímavá diskusia pod taktovkou zahraničných i domácich hostí. ,,Každým rokom si viac a viac uvedomujeme, aké dôležité je hovoriť o hip-hopovej kultúre, komunite, rozdieloch a rozmanitosti, ale predovšetkým aj o sociálnej tolerancii a umeleckej slobode,“ dopĺňa Križan.

Mimoriadny program k tomuto projektu prebehne aj v sobotu, 29. júla. Svoj priestor v centrálnej zóne v Europa SC dostanú už o 10:30 tanečné tímy z krajín Vyšehradskej štvorky, pre ktoré je pripravený divácky atraktívny V4 Battle. Na štvorčlenné tímy zložené z dvoch zástupcov mužského pohlavia a z dvoch žien, čakajú tanečné výmeny, ktorých pointou je kreativita a spolupráca.

Usporiadatelia každý rok vyvíjajú maximum pre to, aby priniesli návštevníkom čo najviac kvality v podobe tanca, hudby i celkovej atmosféry. ,,K celkovému dojmu určite prispieva aj tanečný workshop s Lacim Strike-om, ktorý je absolútnou legendou slovenského hip-hopu. Táto lekcia je grátis a je určená pre verejnosť i návštevníkov festivalu. Uskutoční sa v sobotu, 29. júla, v Europa Shopping Center od 12:00 hod,“  hovorí Miro Križan.

V sobotu o 13:30 organizátori vôbec po prvýkrát umožnia účastníkom projektu nadviazať kontakt so slovenskou históriou a tradíciami. Novinkou sobotného programu v átriu Europa SC bude totiž aj folklórny workshop s Matúšom Drugom, členom a lektorom súboru Matičiarik. Týchto workshopov sa môžete zúčastniť aj vy a to úplne zadarmo.

Vyvrcholením sobotného programu je súťaž pre tých, ktorých baví hudba a produkovanie hudobných beatov. Beat Battle štartuje o 14:30. Na webe organizátora ešte stále prebieha registrácia do tejto súťaže a zapojiť sa môžete aj vy.

Jednotlivé časti projektu Mladí sú budúcnosť sa budú odohrávať na rôznych lokalitách, vrátane Robotníckeho domu a Europa Shopping Center. Kompletný zoznam lokalít ako aj detailný program nájdete na youthisthefuture.com.

Projekt Youth is the Future z verejných zdrojov podporili Vyšehradský fond a Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS