Dni remesiel na hrade Strečno.

V dňoch od 11. do 15. septembra 2013 sa od 10.00 hod. do 16.00 hod. na hrade Strečno uskutočnia Dni stredovekých remesiel, kde svoju zručnosť a ukážku postupov stredovekých remesiel budú prezentovať remeselníci z Poľska a zo Slovenska.

Považské múzeum v Žiline a poľský partner Nadácia Kamojówa – Muzeum Regionalne Kamojówka v Suszci majú v projekte Stredovek ako neobmedzený zdroj inšpirácie priestor na spoločné stretnutia, výmenu svojich osobitných kultúrnych vlastností a zaujímavostí v praktickej forme.

Okrem znamenitých špecialít stredovekej kuchyne, ktoré pre návštevníkov pripraví Cech Terra de Selinan budú prezentované aj ukážky hrnčiarstva. „Toto remeslo malo špecifické postavenie medzi remeslami aj v stredoveku. Masová produkcia keramiky mala široké využitie, nakoľko išlo o tovar dennej spotreby. Na jej výrobu bola používaná hlina, ktorá sa najčastejšie získavala ťažbou z lokálnych zdrojov a následne sa spracovávala ručne alebo točením na hrnčiarskom kruhu,“ informuje Michael Daskalakis, konzervátor keramiky v Považskom múzeu v Žiline. Poľskí remeselníci predvedú ukážky rezbárstva, tkáčstva a zelinkár poskytne informácie o liečivých, ale aj iných bylinkách. „Oblasť Považia mala tie najlepšie predpoklady pokračovať v kvalitnom spracovaní železa v stredoveku. Sme radi, že dobovú atmosféru svojimi vyhňami priblížia slovenskí kováči, ktorí počas tohto podujatia budú predvádzať kutie železa a kováčske výrobky. Pre návštevníkov je tiež pripravený sprievodný program v podaní obľúbených sokoliarov,“ uviedla Katarína Repáňová, správkyňa hradu Strečno.

Organizátorom podujatia Dni stredovekých remesiel, ktoré sa uskutočnia od 11. do 15. septembra 2013 na hrade Strečno je Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a poľský partner Nadácia Kamojówa – Muzeum Regionalne Kamojówka v Suszci.

A4_remesla

Zdroj: Považské múzeum v Žiline