Dnes štartuje šiesty ročník festivalu BLAF – Bratislava Art Festival.

Dnes štartuje šiesty ročník festivalu BLAF – Bratislava Art Festival. Od štvrtka 8. októbra do nedele 11. októbra vám na pôde 28 galérií poskytneme dôslednejší fokus na súčasné slovenské vizuálne umenie. Vstup na všetky festivalové podujatia je voľný!

Nadácia – Centrum súčasného umenia a produkčná spoločnosť Clockwise v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pripravili aj tento rok prehliadku najlepších výstupov na poli súčasného slovenského umenia. Možnosť bezprostredného kontaktu so súčasným umením v rôznych jeho podobách vám počas festivalových dní umožní aj pestrá škála sprievodných aktivít – či už koncertov, vzdelávacích programov, vernisáží, komentovaných prehliadok výstav, tvorivých dielní alebo programov pre rodiny s deťmi.

SNG - Sympozium (13 of 134)

Tento ročník je venovaný téme vplyvu symbolického kapitálu na kariéru súčasného umelca. V sobotu 10. októbra v čase od 17:00 do 19:00 budeme v Café Berlinka SNG diskutovať práve o ňom. Hodnota umenia sa aj napriek pokusom o rôzne tabuľky, grafy a rebríčky úspešnosti odohráva skôr v akejsi nekvantifikovateľnej rovine, preto hovoríme o symbolickom kapitále.

Symbolický kapitál, hlavná téma diskusného večera, vychádza z novodobého fenoménu umeleckej prevádzky, ktorá je založená na tzv. reputation economy, čo v skratke znamená, že väčšina úspechu sa odvíja od kvality umelcovho CV – koľko vystavuje doma, koľko v zahraničí, v akých inštitúciách, kde všade bol na rezidenciách, v akých zbierkach sa jeho diela nachádzajú, koľko ocenení v rôznych súťažiach získal. Ďalšími dôležitým faktormi pre úspešnú kariéru sú kontakty a osobné vzťahy, budovanie značky, marketing a self-marketing, internet a sociálne siete, ohlasy v médiách, prítomnosť na trhu s umením či zrozumiteľnosť tvorby pre zahraničné publikum. Nie vždy však stačí „makať na sebe“ – niekedy môže byť úspech aj vecou náhody (byť v správny čas na správnom mieste). Je symbolický kapitál prepojený s kapitálom reálnym? Je kvalitné CV automaticky zárukou kvalitného umenia? Čo všetko musí umelec urobiť preto, aby bol úspešný? Tieto a podobné otázky sa v diskusii s Omarom Mirzom budú snažiť zodpovedať pozvaní slovenskí a českí hostia z radov umelcov, teoretikov umenia, galeristov, zástupcov umeleckých cien, indexov, inštitúcií a médií.

SNG - Sympozium (84 of 134)

Pozvanie prijali: Erik Binder (vizuálny umelec), Ondřej Horák (J&T Banka Art Index), Karina Kottová (riaditeľka Ceny Jindřicha Chalupeckého), Alexandra Kusá (riaditeľka SNG), Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič (vizuálni umelci), Ilona Németh (vizuálna umelkyňa a vedúca Ateliéru „IN“ na VŠVU), Jana Németh (Denník N) a Tomáš Umrian (SODA gallery).

Ak vás zaujíma reputation based economy, ako by mal umelec zušľachťovať svoje symbolické imanie, prečo je to dôležité a či v súčasnosti existuje popri tom všetkom umenie ešte aj mimo umelcovho CV, rozhodne sa príďte pozrieť na verbálne i vizuálne odpovede pozvaných hostí (nielen) na otázku „Akými konkrétnymi činnosťami prispievate k budovaniu symbolického kapitálu umelcov, resp. svojho vlastného symbolického kapitálu?“. Vstup vás ako publika do diskusie je viac ako vítaný – nuž príďte spolu s nami diskutovať na tému „Mám to v CV…“

Viac o spomínanej diskusii: on.fb.me/1KN4BJI

Festivalom BLAF bude žiť 28 galérií, výstavných priestorov a iniciatív: amt_project, Artotéka, byt č. 6, Čin Čin, CT Gallery, Dom Quo Vadis, EGO Gallery, Flatgallery, FUGA, Galéria X, Gandy gallery, GMB, Krokus, Kunsthalle, Magdaléna 4D Gallery, Medium, Nedbalka, Nova, Roman Fecik Gallery, Satelit SCD a Podkrovie SMD, SNG, SOGA, Soyart, TOTO! je galéria, tranzit, Umelka, Zahorian & Van Espen a Žumpa.

Bratislava Art Festival – BLAF sa koná pod záštitou Iva Nesrovnala, primátora hlavného mesta SR Bratislavy.

Viac informácií o programe festivalu nájdete na našom webe: www.blaf.sk

BLAF_finalny-vizual-logotypy_web

Zdroj: BLAF