Dnes sa začína 13. Medzinárodný filmový festival Bratislava!

Už v dnes dopoludnia sa na pravom brehu Dunaja začína trinásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Prvých návštevníkov privíta festival na úvodnej projekcii v multiplexe Cinema City, Eurovea už o 11.00 hod.

Bohatý filmový program bude pokračovať celý deň nielen v modernom centre Eurovea – v kinosálach Cinema City, ale aj v ďalších kinách Starého mesta – Kine Mladosť, Kine Lumière, SNG a Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa uskutoční aj otvárací ceremoniál. Slávnostný večer zavàši nový film Woodyho Allena Polnoc v Paríži. Romantická komédia o zlatých bohémskych časoch v meste nad Seinou odštartuje deväťdňový filmový maratón, ktorý sa následne presunie do Banskej Bystrice a Brusna, kde bude od 10. do 12.novembra pokračovať Festivalovými dňami.

Po ôsmich rokoch sa Medzinárodný filmový festival Bratislava opäť presúva na pravú stranu Dunaja do moderného centra Eurovea, kde bude v troch kinosálach multiplexu Cinema City garantovať vysokú kvalitu prezentácie festivalových filmov. 13.ročník MFF Bratislava sa začína prvými projekciami už v dopoludňajších hodinách. Prvá projekcia bude o 11.00 v multiplexe Cinema City, divákov čaká estónsky film Hrobárova dcéra. K lákadlám prvého festivalové dňa určite patrí napríklad Kim Ki-dukov film Arirang, nemecká snímka Kto, ak nie my?, oceňovaný Strom života, britský film Dokonalý súlad s Ewanom McGregorom a Evou Greenovou, pozoruhodný Bollywood a ďalšie. Festivalové filmy sa budú premietať v siedmych kinosálach hlavného mesta, ktoré tak bude počas šiestich dní žiť filmom. Okrem Kina Mladosť, Slovenskej národnej galérie a Mestského divadla P. O. Hviezdoslava sa festival najnovšie rozšíri aj do novootvoreného Kina Lumière.

Otvárací ceremoniál v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava (4. novembra) zavàši nový film Woodyho Allena Polnoc v Paríži. Počas slávnostného večera bude vyhlásený laureát – ďalší slovenský umelec, ktorého meno pribudne na bratislavský Filmový chodník slávy. Medzinárodný filmový festival Bratislava a Hlavné mesto SR Bratislava v roku 2009 spoločne zahájili novú tradíciu, ktorou si chcú uctiť významných slovenských filmových a divadelných umelcov, tvorcov a filmových profesionálov. Každý rok bude umiestnená Pamätná dlaždica na Filmovom chodníku slávy, ktorý sa tiahne pred Mestským divadlom P.O.Hviezdoslava. K Ladislavovi Chudíkovi, ktorý bol prvou ocenenou osobnosťou a Márii Kráľovičovej pribudne na Filmový chodník slávy meno herca Jozefa Adamoviča.

Mapka MFF

Programovú zostavu festivalu tvoria tri súťažné a sedem nesúťažných sekcií (Panoráma, Proti prúdu, Antidepresíva, Príbehy, Made in Slovakia a Červené westerny). Program dopåňa sekcia Azyl – krátke filmy, zvláštne uvedenie filmu Tatínek za osobnej účasti oscarovej tvorivej dvojice Jana a Zdeňka Svìrákovcov (7. 11. v Kine Mladosť) a chýbať nebude ani Pocta, v aktuálnom ročníku festivalu venovaná režisérovi Eduardovi Grečnerovi a nestorovi slovenskej filmovej kritiky Pavlovi Brankovi. Tohtoročnou novinkou bratislavského festivalu bude Filmový víkend s The Doors a Rolling Stones, počas ktorého sa budú pod holým nebom na námestí Eurovea premietať dva hudobné filmy The Doors – When you are Strange (5. 11. o 19.00 hod) a Rolling Stones – Shine and Light (6.11. o 19.00 hod).

13. MFF Bratislava potrvá v hlavnom meste do 9. novembra a potom sa presunie do Banskej Bystrice kde bude od 10. do 12. novembra pokračovať Festivalovými dňami. Vstupenky (na projekcie v kinosálach 5, 7 a 9 v Cinema City) a Festival Passy (v cene 16,60 EUR) sú už v predaji v pokladniach multiplexu Cinema City Eurovea. Vstupenky na projekcie v ostatných kinách budú v predaji priamo na mieste počas trvania festivalu. Akreditácie si je možné vyzdvihnúť už od štvrtka (3. 11.) priamo v mieste konania festivalu v multiplexe Cinema City, Eurovea a potom denne v termíne konania festivalu v Akreditačnom stredisku v čase od 10:00 hod do 20.00 hod.

Medzinárodný filmový festival Bratislava pripravil pre svojich návštevníkov aj množstvo zaujímavých sprievodných podujatí, medzi ktorými nebude chýbať ani tradičná Papučová noc s pivom Zlatý Bažant (5.11. v Kine Mladosť a v kinosále 7, Cinema City), diskusie s tvorcami a festivalovými hosťami ako aj priateľské stretnutia v príjemnej festivalovej atmosfére.

[ PROGRAM V PDF ]

Zdroj: MFF Bratislava
Publikoval: Redakcia GREGI.NET