Divokej Bill sa rúti na Slovensko: S novým albumom, divokým singlom, 15. výročím i pekelným turné!

Na Slovensko sa rúti pekelné turné! Obľúbená česká kapela Divokej Bill vyráža po dlhej koncertnej pauze na 3-mesačnú šnúru „Možná přijde i pekelník“.

8členná kopa dobrej nálady a energie počas koncertov oslávi 15. výročie svojej existencie a predstaví nový album s rovnomenným názvom „15“. Fanúšikom posiela už vopred malý darček, aktuálny singel a videoklip „DOLSIN“.

https://www.youtube.com/watch?v=HeYg7tO57O4.

Divokých 15 rokov

Divokej Bill má pred sebou vskutku divokú jar. Legendárna česká partička onedlho zaháji oslavu, na ktorú má dôvodov viac ako dosť. Predovšetkým je ním fakt, že im to spolu hrá už dlhých 15 rokov, ktoré začali rátať od prvého spoločne odohraného koncertu. „Vôbec sa na toľko rokov necítime, ale, je to tak. My vlastne existujeme o 2-3 roky dlhšie, ale to bolo všetko v štádiu snov a „dávania dohromady“. Tých 15 rokov od prvého koncertu utieklo ako voda,“ prezrádza v mene kapely frontman Vašek Bláha. Ako vlastne podľa neho vyzerá 15 rokov života Divokého Billa, zhrnutých do pár slov? „Koníček, zábava, večierky, zážitky, sebarealizácia, ale tiež práca, zodpovednosť, hromada času, trošku stresu, keď sa niečo nedarí a podobne – každopádne sme radi, že to funguje.“

DB-2014tour-promo2sm

Divoký album „15“

K výročiu, 4 roky po vydaní predošlého CD „Mlsná“, Billovia podarovali fanúšikom i sebe šiesty štúdiový album „15“. Ako priznávajú, až pri tejto doske naozaj naplno vyskúšali spoluprácu s producentom. Dôveru posunúť tvorbu Divokého Billa na nový level, dostal Pavel Karlík, známy i vďaka spolupráci s kapelami Lucie, Wanastowi vjecy či Mandrage.  „Nahrávali sme v štúdiu Sono neďaleko od Prahy. V tomto štúdiu sme začínali, potom sme nahrali pár dosiek sami doma, aby sme zistili, že to nevieme, tak sme sa po rokoch vrátili a stálo to za to,“ žartujú. „V minulosti sme nad tým trošku ohŕňali nos, a ono to naozaj funguje. Z toho dôvodu je doska zlomová. Je tam veľa polôh, zvukov a postupov, ktoré priniesol producent Pavel Karlík, a to s veľkým citom.“

Divoký videoklip „Dolsin“

Ako predzvesť osláv kapela predstavuje fanúšikom skladbu „Dolsin“, ktorá vznikla  ako väčšina Billovských piesní pri táboráku s gitarou. „Je to taká ponosa, ako všetko vôkol letí, a s ľuďmi to ide od desiatich k piatim. Nebojte, my sme životní optimisti, ale sem tam napíšeme aj takúto smutnejšiu vec, pretože muzika by mala byť o emóciách.“ Ako sa na divokú kapelu patrí, skladba „schytala“ aj poriadne divoký videoklip v podobe hromadnej krčmovej bitky, ktorej protagonistami sa stali členovia kapely. Kaskadéri všetkých nainštruovali, ako sa pobiť tak, aby sa nikomu nič nestalo, a šarvátka sa mohla začať. Tušili sme, že s Divokým Billom sa bude  točiť skvelo, ale že sa zíde plná krčma fanúšikov a ochotne sa pobijú kvôli nakrúcaniu, to sme vôbec nečakali!“ pochvaľuje si prvú spoluprácu s Divokým Billom režisér Lukáš Hrdý, šokovaný zo 40tich kamarátov kapely, ktorí sa prišli „pobiť pre dobrú vec“. „Lukáš je nekomplikovaný veselý týpek. Bitka bola jeho nápad, naše jediné zadanie bolo, aby klip nebol o láske. Chceli sme trošku pritvrdiť, tak sme sa pobili. Až na jeden opuchnutý členok sa ale nikomu nič nestalo,“ smeje sa pri spomienke na nevšedné nakrúcanie Vašek Bláha.

Divoké turné „Možná přijde i pekelník“

Veľké jarné turné, ktorým Divokej Bill oslávi viac ako desaťročie na pódiách, štartuje začiatkom februára a potrvá do polovice apríla. Prinesie 19 koncertov, z toho 5 na Slovensku. S tajomným názvom šnúry sa spája príbeh skladby „Pekelník“ z nového albumu: „Sme veľkí fanúšikovia Johnnyho Casha, tak sme sa ním inšpirovali a pre spestrenie sme napísali každú slohu v inej tónine (odborne sa tomu vraví modulácia, neodborne schody). V štúdiu to bola ohromná zábava,  no potom sme chceli pieseň nacvičiť, a zistili sme, že na tých schodoch sa vždy „rozsekáme“, tak sme ju vynechali. Ľudia nám ale písali, že by sme ju mali hrať. Sľúbili sme, že ju na tomto turné už dáme. Tak sa z nej stala ústredná téma šnúry,“ vysvetľujú Billovia na záver.  

Termíny a miesta turné „MOŽNÁ PŘIJDE I PEKELNÍK“:
05. 02. Brno – KC Semilasso
07. 02. Trenčín – Piano SK
08. 02. Košice – Colloseum SK
13. 02. Bratislava – MMC SK
14. 02. Žilina – Smerr SK
15. 02. Čadca – Sixx SK
28. 02. Česká Lípa – Kulturní dům Crystal
01. 03. Jindřichův Hradec – KC Jitka
08. 03. Klatovy – KD Družba
12. 03. Praha – Lucerna Music Bar
15. 03. Karlovy Vary – Lidový dům Stará Role
21. 03. Kolín – Městský společenský dům v Kolíně
22. 03. Jablonec nad Nisou – Eurocentrum
28. 03. Hradec Králové – Dům kultury Střelnice
29. 03. Žďár nad Sázavou – Dům kultury
04. 04. Kladno – Dům kultury Kladno
05. 04. Písek – Kulturní dům Písek
11. 04. Frýdek Místek – KD Frýdek
12. 04. Zlín – Masters of Rock Café

www.divokejbill.cz
www.supraphon.cz
www.supraphonline.cz

Zdroj: SOUL FOW SHOW