Divokej Bill sa na jar vráti na Slovensko v akustickej podobe: Aktuálny český fenomén má nový album a ďalšie vypredané turné!

Česká folk-rocková partia má za sebou neskutočný rok – oslavy 15. výročia na scéne so slovenskými fanúšikmi a následne fenomenálne festivalové leto doma v Českej republike. Ani koncom roka megaúspešná skupina z českých Úval nespomaľuje tempo – skôr naopak…

Jeseň Divokého Billa sa nesie v znamení ďalšieho nového albumu, vďaka ktorému fanúšikovia majú možnosť spoznať svoju obľúbenú kapelu z celkom nového „hudobného uhla“ –  z akustického. Do bohatej diskografie Divokého Billa totiž aktuálne pribudol album „Divokej Bill – G2 Acoustic Stage“. Hoci má skupina na konte už dva živé albumy, ten aktuálny je v porovnaní s nimi unikátny – je totiž úplne prvým záznamom koncertu kapely v čisto akustickom prevedení. Dosku vydal  Supraphon v spolupráci s hudobnou stanicou Óčko v komplete DVD + CD a – ako názov G2 Acoustic Stage napovedá – fanúšikovia na ňom nájdu záznam z vlaňajšieho koncertu Billov v pražskom Retro Music Hall, ktorý sa uskutočnil v rámci koncertnej série Óčka G2 Acoustic Stage.

Z takmer 2-hodinového koncertu v Retre sa na nosič vošlo celkom sedemnásť piesní, ktoré sú reprezentatívnym prierezom tvorbou Divokého Billa. Nechýbajú hity z vlaňajšieho albumu 15 –  Dolsin, Vstávej či Všema deseti ani piesne, v ktorých Billa doplnili špeciálni hostia. Okrem obvyklej osemčlennej zostavy sa tak môžeme tešiť na skladby v sprievode dobra hosťa kapely Václava Matase i na unikátnu kombináciu kontrabasu Rafana z Queens of Everything a gájd Vojty Kaliny z Pipes and Pints, ktorí si s Divokým Billom zahrali piesne Na západ a Stromy. Klip k druhej menovanej skladbe zároveň celý živák uvádza: https://y2u.be/Ak2PuE_dEyo.

Kontrabas Rafana z Queens of Everything i gajdy Vojty Kaliny z Pipes and Pints si môžu fanúšikovia vypočuť ako hostí naživo i na aktuálnom akustickom turné Divokého Billa k albumu G2 Acoustic Stage, ktoré práve prebieha v Českej republike. Šnúra je vyskladaná zo 14tich zastávok vrátane 2 koncertov v pražskom Lucerna Music Bare. Je to úplne iná atmosféra než na našom ‚elektrickom‘ koncerte – taká komornejšia, ale pri tom stále jazda!“ pochvaľuje si gitarista a spevák Roman Procházka špecifické kúzlo akustického hrania, ktoré nie je pre Divokého Billa síce  žiadnou novinkou, no ako kapela priznáva, koncertný program si napriek tomu žiada špeciálnu prípravu. „Najväčšiu zmenu má Vašek, ktorý musel presedlať z elektrickej gitary na akustickú, a okrem toho zapojil do niektorých piesní mandolínu,“ dodáva Roman. Kapela je práve presne v polovici veľkej šnúry, ktorá potrvá až do Vianoc a na veľkú radosť všetkých jej členov je zatiaľ koncert po koncerte beznádejne vypredané… „Sme zhruba v polovici turné a všetky koncerty boli vypredané. Zvyšok turné, zdá sa, prebehne v rovnakom duchu. Sme veľmi radi a ďakujeme fanúšikom, že chodia a koncerty si užívajú spolu s nami. Atmosféra na koncertoch je výborná, užívame si to a ohlasy sú skvelé,“ pridáva sa huslista a spevák Adam Karlík. „Budúci rok budeme hrať najmä v zahraničí a odohráme len niekoľko letných akcií. Takže toto je na dlhšiu dobu posledné samostatné turné, ktoré si chceme so všetkými poriadne užiť! Tak neváhajte a príďte!” odkazuje kapela a na záver dodáva, že v rámci svojich zahraničných budúcoročných koncertov zavíta aj za svojimi slovenskými fanúšikmi…

DIVOKEJ BILL – Akustické turné 2014
14. 11., Havlíčkův Brod
15. 11., Hodonín
19. 11., Olomouc
20. 11., Litoměřice
22. 11., Chodov
26. 11., Ostrava
28. 11., České Budějovice
4. 12., Plzeň
6. 12., Kadaň
12. 12., Kovářov
13. 12., Jilemnice
16. 12., Praha
17. 12., Praha
19. 12., Krnov

Akusticky tour 2014 vizual

Zdroj: SUPRAPHON a. s.