Divoké wakeboardy proti prúdu: Finálne info!

Najlepší wakeboardisti zo široka ďaleka mieria do areálu Divoká voda v Čunove pri Bratislave, aby pokorili dravú vodu na slovenskej premiére wakeboardingu proti prúdu Red Bull Upstream.

Už o 10 dní, v sobotu 18. júna 2011, sa na dravej riave v Čunove predstaví nová wakeboardová disciplína. Kým doteraz sme obdivovali machrov na doskách kåzajúcich sa po vode za motorákom či vlekom, teraz ich schopnosti preverí jedna z najťažších umelých vodných tratí na svete. Spenené vodné valce, vlny, protiprúdy, a iné vodné divočiny na trati a do toho 5 prekážok, navyše proti prúdu (!). Výzva iba pre tých najlepších a najschopnejších. Aj preto sa už o niekoľko dní budú v Čunove premávať majstri wakeboardingu. Do Bratislavy mieri priekopník wakeboardingu – trojnásobný majster sveta a päťnásobný majster Európy Berndhard Hinterberger z Rakúska. Starému morskému vlkovi bude konkurovať mladá krv – úradujúci juniorský majster sveta Maďar Szebasztian Szolath, či jeden z najskúsenejších wakeboardistov proti prúdu – najlepší Slovinec Robi Pokovec, ktorý bol pri zrode disciplíny na rieke Sáva v slovinskom Tacene v roku 2008. Silnú nemeckú enklávu v zložení Dominik Gührs, Fredy Von Osten a Sebastian Stare doplnia Rakušania Emilio Epstein a Dominik Hernler, či ďalší maďarský reprezentant Balász Bakró. Výhodu domáceho publika bude mať Richard Marcičin, či ďalší slovenskí wakeboradisti. Do divokého koryta sa odváži aj žena(!) No nie hocijaká. Majsterka Európy z roku 2006 a vice-majsterka sveta v roku 2008 Maďarka Kinga Horváthová.

A trať bude naozaj stáť za to. Prvá prekážka číha hneď v úvodných metroch trate. Po doskoku z nej musia v sekunde riešiť Niagaru, pričom si môžu vybrať pravú, alebo ľavú prekážku, cez ktorú obávaný vodný skok zdolajú. V rýchlosti 30 km/h, ťahaní navijákom sa sklzom dostanú na prekážku pod mostom a do cieľa doskočia cez skokanskú rampu – tzv. kicker.


,,Red Bull Upstream je to niečo celkom iné ako klasický wakeboarding. Musíte venovať maximálnu pozornosť vode, vlnám a skokom. Myslieť na všetky veci dohromady,“ vysvetlil slovinský jazdec Robi Pokovec.

Red Bull Upstream

Program Red Bull Upstream sa začína už v sobotu ráno, keď sa všetci prihlásení wakeboradisti zúčastnia na kvalifikácii (od 11:00 h). Z nej 12 najlepších postúpi do finále (od 15:00 h). Vo finále predvedie každý jazdec dve jazdy z ktorých sa lepšia ráta. Traja erudovaní rozhodcovia budú hodnotiť štýl, obťažnosť a čistotu predvedených skokov a trikov, výber stopy a prekážok v jazde. Vo finále sa stretnú štyria najlepší borci, ktorí majú tri pokusy na najlepší výsledok. Nejazdí sa o fazuľky. Víťaz Red Bull Upstream si spríjemní leto 1500 eurami, druhý berie 1000 eur, tretí 500 a štvrtý si môže poriadne užiť na afterparty v areáli Divoká voda.

Do skoku zahrá DJ Junior, počas podujatia vystúpi VEC a Zverina, exhibične si zajazdí majsterka sveta na wakeskate Zuzka Vráblová a najlepší slovenskí freestyle kajakári bratia Andrássyiovci. Aby ste len nezízali, môžete si hladinu adrenalínu v areáli Divoká voda zdvihnúť pri aquazorbingu, na vodnom skútri, či motoráku, na štvorkolke, či pri paintballe, alebo si príďte zahrať beachvolejbal.

Areál vodných športov Divoká voda sa nachádza približne 20 kilometrov od centra Bratislavy. Patrí k mestskej časti Čunovo. Ideálna cesta do areálu Divoká voda je po petržalskej hrádzi na bicykli, či korčuliach. Samozrejme, pri areáli je množstvo parkovacích miest. Ak sa rozhodnete využiť Mestskú hromadnú dopravu spod mosta SNP vás do Čunova dovezie linka č. 91 do dediny. Pri konečnej zastávke bude pristavený autobus, ktorý vás dovezie priamo do areálu Divoká voda. Vstup na podujatie je zdarma.


PROGRAM
15:00 / ŠTART RED BULL UPSTREAM
16:00–18:00 / FINÁLE – 12 NAJLEPŠÍCH
18:15 / VYHLÁSENIE VÍŤAZOV
19:00 / AFTERPARTY V AREÁLI DIVOKÁ VODA
22:00 / AFTERPARTY NA SUMMER CLUB INCHEBA

Zdroj: Red Bull
Foto: Red Bull
Publikoval: Redakcia GREGI.NET