Divadlo Kontra uvedie v Štúdiu 12 úspešnú inscenáciu Macbeth (Človek, ktorý zabil spánok)!

Štúdio 12 uvedie v nedeľu 24. novembra o 19.00 hod. inscenáciu Divadla Kontra Macbeth (Človek, ktorý zabil spánok) v réžii Klaudyny Rozhin.

V inscenácii Divadla Kontra niet Duncana, Banqua, Macduffa, dokonca ani Lady Macbeth. Je len hlavný hrdina. Človek, ktorý trpí. Trpí, lebo sa stotožňuje s vlastnými myšlienkami. Identifikuje sa s falošným egom a ním vykonštruovaným príbehom.

Je skutočne vrahom? Alebo udalosti, ktoré rozohráva, sú len projekciami jeho mysle? Macbeth je opantaný myšlienkami a jeho vnímanie vlastnej identity vyústi do príbehu, ktorý práve rozpráva. Stotožnenie sa s príbehom je príčinou jeho emocionálneho utrpenia. Žije v nevoľníctve egoistickej mysle, ktorá mu spôsobuje bolesť. Utrpenie jednako vytvára možnosť prebudenia.

Macbeth Divadlo Kontra

Podarí sa mu to? Pretne meč ilúziu? Prebudí sa Macbeth do stavu vedomia? Vyslobodí sa z nadvlády mysle, prestane vytvárať čas a nájde svoju istotu tu a teraz? Zmení vzdor na akceptáciu? Pochopí, že to, čo vnímame, myslíme a cítime, nie sme v skutočnosti my? Zmení sa oheň bolesti na svetlo vedomia? Objaví Macbeth svoje skutočné ja – bytie? Inšpiráciou adaptácie bolo dielo Eckharta Tolleho, najmä jeho kniha Sila prítomného okamihu. Inscenácia bola uvedená aj na medzinárodných divadelných festivaloch v zahraničí.

Divadlo Kontra je profesionálne divadlo so stálou scénou v Spišskej Novej Vsi. Vzniklo v roku 2007 a odvtedy zrealizovalo už 10 premiér. Prvou bol írsky hit Howie a Rookie Marka O’Roweho, ktorý sa stretol s obrovským prijatím u divákov i kritiky. Inscenácia bola prezentovaná na festivale Edinburgh Fringe 2007 a takisto v Bristole, Prahe, Varšave či Lubline, získala cenu Prekvapenie Novej drámy 2007 v Bratislave, prestížnu cenu kritikov Dosky 2007 – Objav sezóny 2006/2007, a takisto cenu Literárneho fondu. Nemenej úspešné boli aj ďalšie inscenácie Divadla Kontra: Rum a vodka C. McPhersona, Kamene vo vreckách Marie Jones, Bedbound E. Walsha atď. Všetky inscenácie boli prvými uvedeniami týchto hier na Slovensku. Počas svojej 6-ročnej existencie Divadlo Kontra odohralo takmer 500 predstavení po celom Slovensku a v zahraničí.

Divadlo Kontra: Macbeth (Človek, ktorý zabil spánok)
preklad: Zora Jesenská
adaptácia, scéna a réžia: Klaudyna Rozhin
hrá: Peter Čižmár

cena vstupeniek: 3 € / 5 €
rezervácie a informácie: studio12@theatre.sk, 02/204 87 602

Zdroj: Štúdio 12