Divadelná Nitra odhalí tajné svedectvá o komunizme!

Praktiky tajných služieb, zlyhania jednotlivcov aj spoločnosti, príbehy o tyranii moci a skutočné ľudské svedectvá o živote v komunizme prinesie na divadelné dosky viacročný medzinárodný projekt Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa koná od 21. do 26. septembra, bude na svojej pôde po prvýkrát hostiť umelcov zo šiestich krajín, ktorí vytvoria dokumentárne inscenácie na základe prieskumov v archívoch tajných polícií vo svojich domovinách. Premiéra inscenácií sa uskutoční na budúcoročnej Divadelnej Nitre.

„Našou ambíciou je upozorniť na verejné aj osobné vyrovnávanie sa s minulosťou, na praktiky tajných polícií komunistických vlád a ich odzrkadľovanie sa v privátnych životoch ľudí, na spôsoby, akými spoločnosť v jednotlivých krajinách pristúpila k pochopeniu nedávnej histórie a aj na rozdiely medzi tým, ako si na minulosť spomína človek, ktorý danú udalosť prežil, a ako je zaznamenaná v archívoch,” priblížil kurátor projektu Paralelné životy Ján Šimko. Dodal, že projekt je dôležitý aj preto, aby sa na našu vlastnú minulosť nezabudlo.

Umelci už počas uplynulej sezóny začali výskumnú prácu v archívoch a 23. septembra budú na Paralelnom fóre pred verejnosťou prezentovať námety a príbehy, z ktorých počas nasledujúceho roka pripravia a naštudujú divadelné inscenácie.

Slovensko budú v projekte zastupovať umelci bratislavského Divadla SkRAT – režisér, herec a autor divadelných hier Dušan Vicen, laureát Ceny Alfréda Radoka a hudobný skladateľ, herec a režisér Ľubomír Burgr, ktorý bol členom divadla Stoka.

Českú republiku bude reprezentovať hudobný skladateľ Aleš Březina. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí opera o procese s Miladou Horákovou Zítra se bude… v Opere Národného divadla v Prahe, ktorú Divadelná Nitra uviedla v roku 2008. K spolupráci si prizval aj hviezdu operného neba Soňu Červenú.

Odvrátenú stranu nemeckej minulosti predstaví vo svojom diele režisér Clemens Bechtel, ktorého inscenácia Staatsicherheiten o väzení v bývalej NDR získala Cenu Friedricha Lufta za najlepšiu inscenáciu v Nemecku za rok 2008.

Komunistický útlak v Rumunsku odhalí režisérka a dramatička Gianina Cărbunariu, ktorej inscenáciu X milimetrov z Y kilometrov o praktikách tajnej rumunskej polície Securitate uvedie Divadelná Nitra v tohtoročnom hlavnom programe.

Utajené príbehy z Maďarska prinesie na dosky mladý maďarský režisér Dàniel D. Kovàcs pod vedením uznávaného režiséra Viktora Bodóa, ktorého inscenáciu Anamnéza si budú môcť pozrieť diváci tohtoročnej Divadelnej Nitry.

Veľká medzinárodná premiéra šiestich inscenácií sa odohrá na Divadelne Nitre 2013, následne poputujú inscenácie do Košíc a budú sa pravidelne uvádzať ako súčasť repertoáru koprodukčných partnerov – divadiel v jednotlivých krajinách, napríklad v Opere Národního divadla v Prahe, v Teatr Polski Wroclaw či v drážďanskom Staatsschauspiel. V projekte sú zapojené aj pamäťové inštitúcie jednotlivých krajín, ktoré fungujú ako odborní garanti – Ústav pamäti národa z Bratislavy, Institut Pamięci Narodowej z Varšavy a ďalšie.
Dôležitou súčasťou projektu sú aj podujatia, ktoré na blížiacej sa Divadelnej Nitre 2012 predstavia verejnosti tematiku a myšlienku Paralelných životov. Jedna zo sekcií projektu – Parallel Plus uvedie počas festivalu dve divadelné inscenácie, ktoré sa zaoberajú pôsobením tajných polícií v štátoch bývalého sovietskeho bloku.

Divadelná Nitra sa podieľala ako koproducent na vzniku inscenácie jedného z najdôležitejších nezávislých divadiel v Rusku, Teatr.doc. Inscenácia Dvaja v tvojom dome ponúka príbeh súčasného bieloruského básnika a disidenta a najmä opozičného prezidentského kandidáta Vladimíra Nekľajeva. Je založená na skutočných udalostiach a pýta sa, čo to znamená byť väzňom vo vlastnom dome, keď sa vám do bytu nasťahujú dvaja tajní agenti. Tragikomická inscenácia mladého ruského režiséra Talgata Batalova odhaľuje súkromnú i verejnú stránku tohto príbehu.

Ústrednou postavou inscenácie X milimetrov z Y kilometrov súboru ColectivA z rumunského mesta Kluž v réžii mladej, no v Európe už preslávenej rumunskej dramatičky a režisérky Gianiny Cărbunariu, je spisovateľ a novinár Dorin Tudoran, ktorý v roku 1985 opustil Rumunsko po štyridsiatich dňoch hladovky. Autorka na jeho príbehu ukazuje, ako rumunská tajná služba Securitate vytvárala fiktívne príbehy o sledovaných osobách aj aké metódy nátlaku používala.

Sprievodný program uvedie sekciu film.eu, v ktorej festival prezentuje progresívnu európsku kinematografiu a v rámci nej aj hrané i dokumentárne filmy – slovenský eŠteBák, český dokumentárny film Divadlo Svoboda či Kawasakiho ruža, ktoré reflektujú dobu, keď životy ľudí ovplyvňovala totalitná moc a jej najsilnejší nástroj – tajná polícia.

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na www.nitrafest.skhttps://www.facebook.com/divadelna.nitra

Divadelná Nitra 2012

Zdroj: Divadelná Nitra