FEBIOFEST 2017: DIVÁCI FEBIOFESTU CHCÚ V KLUBOVOM JUKEBOXE NAJVIAC VIDIEŤ RICHARDA MÜLLERA!

140 filmov v 10 sekciách bude na programe blížiaceho sa 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. A o jednej festivalovej sekcii možno povedať, že za ňou stoja priamo filmoví fanúšikovia. Už po piaty rok je súčasťou festivalovej dramaturgie Klubový Jukebox, ktorý sa teší svojej popularite práve preto, že v úlohe filmových kurátorov sú samotní diváci a hlasujú za favorita.

Filmoví nadšenci rozhodli, že v Klubovom Jukeboxe chcú najviac vidieť slovenský film – dokument režiséra Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný, ktorý je intímnym rezom do života tejto hudobnej legendy. Kontroverzná snímka zobrazuje nielen lesk reflektorov, bulváru či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi, nekonečné cestovania, izoláciu, stres aj únavu.

Tento rok si diváci mohli vybrať z 10 kultových klubových filmov posledných rokov a 5 snímok s najviac hlasmi postúpilo do oficiálneho programu Febiofestu, ktorý sa uskutoční v Bratislave od 2. do 8. marca 2017 a až do 4. apríla bude putovať po 10 slovenských mestách.

S druhým najvyšším počtom hlasov postúpil do Klubového Jukeboxu film Mustang režisérky

Deniz Gamze Ergüven, ktorý v minulom roku doslova očaril svet artového filmu. Príbeh piatich sestier spojených túžbou po slobode a snahou rozbiť okovy konzervatívnej tureckej spoločnosti, sa stal Európskym objavom roka, získal nominácie na Oscara i Zlatý glóbus ako aj cenu z prestížneho Cannes.

V obľúbenej sekcii si diváci budú môcť „hodiť mincu“ aj na ďalšie klubové hity – komediálny film z prostredia najvyšších cirkevných kruhov – Máme pápeža, ktorý v roku 2011 získal Zlatý Glóbus pre najlepší film, animovanú rozprávku zo sveta keltských mýtov Pieseň mora, ktorá má na konte nomináciu na Oscara a snímku ovenčenú Cenou divákov z festivalu v Karlových Varoch i uznaním z Cannes – americký film Toto je náš svet s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe otca, ktorý oddane vychováva v srdci divokej prírody svojich šesť detí.

Verejnosť si ešte stále môže zakúpiť špeciálny FEBIOPAS, ktorý umožní 10 voľných vstupov na akékoľvek festivalové projekcie počas bratislavského festivalového maratónu. Momentálne je za zvýhodnenú cenu 15 EUR v predpredaji prostredníctvom portálu www.inviton.skhttps://www.inviton.sk/event/medzinarodny-festival-filmovych-klubov-febiofest-2017 a v hlavnom festivalovom dejisku – v Kine Lumière v Bratislave.

Výber filmov z bratislavskej časti poputuje od 4. marca do 7. apríla 2017 až do 10 slovenských miest – do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvýkrát aj do Popradu.

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov. Podrobnejšie programové informácie zverejnia festivaloví organizátori v priebehu januára 2017.

Aktuálne informácie na www.febiofest.skwww.asfk.skwww.facebook.com/Febiofest.sk/www.facebook.com/asfk01

24. medzinárodný festival filmových klubov
Febiofest 2017
2.– 8.III. BRATISLAVA
Kino Lumière / Kino Mladosť / Foajé / Kino KLAP VŠMU / Artkino za zrkadlom
Od 3.III. do 7. IV.
KOŠICE – kino Úsmev / KOŠICE – Tabačka Kulturfabrik / PREŠOV –  FK Pocity / MARTIN –  kino Strojár / BANSKÁ BYSTRICA –  FK v Múzeu SNP / LEVICE – kino Junior / TRNAVA –  kino Hviezda / TRENČÍN –  Artkino Metro / PRIEVIDZA – FK ´93 / KEŽMAROK – kino Iskra / POPRAD – kino Tatran

Zdroj: FEBIOFEST