Digitálne reštaurovaný film Ľalie poľné sa predstaví na prestížnom festivale klasických filmov v Lyone.

Vo francúzskom meste Lyon sa v sobotu 12. októbra 2019 začne prestížny Festival Lumière. Ide o jeden z najväčších a najrešpektovanejších medzinárodných festivalov klasického filmu, na jeho aktuálnom 10. ročníku bude slovenskú kinematografiu zastupovať film Ela Havettu Ľalie poľné (1972). Festival potrvá do 20. októbra 2019 a digitálne reštaurovaný film Ľalie poľné bude uvedený na dvoch projekciách vo svetovej premiére.  

Festival Lumière upozorňuje na zásadné filmy z histórie kinematografie a dbá o zachovanie ich kontinuity v súčasnosti. Jeho program je venovaný reštaurovaným archívnym dielam, retrospektívam a poctám významných filmových tvorcov. Pre jeho jubilejný 10. ročník organizátori vytvorili značku Lumière Classics, ktorá zastrešuje tri programové sekcie venované reštaurovaným filmom: Francúzsky film, Medzinárodné filmy a Poklady a kuriozity. Film Ľalie poľné je zaradený do sekcie Poklady a kuriozity a tak ako všetky filmy uvádzané na festivale pod hlavičkou Lumière Classics sa bude uchádzať o cenu za najlepší reštaurovaný film roka.

„Festival Lumière v Lyone je jeden z najprestížnejších filmových festivalov klasických filmov na svete. Jeho cieľom je objavovať zapadnuté klenoty svetovej kinematografie a predstaviť ich súčasnému publiku. V porovnaní s počtom prihlásených diel vyberá do svojho programu každý rok len zopár filmov z celého sveta,“ približuje význam uvedenia filmu Ľalie poľné na lyonskom festivale Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ, ktorý Havettov film osobne uvedie.

Výber filmu do programu festivalu v Lyone je pre archívnu inštitúciu vždy udalosťou. Ľalie poľné sú už tretím slovenským digitálne reštaurovaným dielom, ktoré sa na festivale predstaví. Ako prvý videli festivaloví diváci v roku 2017 celovečerný animovaný film Krvavá pani (1980) Viktora Kubala, vlani mala na festivale svetovú premiéru snímka Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana. „Digitálne reštaurovanie filmu je dlhodobý a náročný proces. Každý rok vyberáme jeden ´nosný´ film, ktorý digitálne reštaurujeme s vyhliadkou prihlásenia na festival v Lyone. Pre tento rok to boli Ľalie poľné, film, ktorý je formálne aj obsahovo výnimočný, neopozeraný a pre publikum mimo Slovenska neznámy,“ vysvetľuje výber filmu Steranka. Podľa neho je „výber filmov do programu akéhokoľvek festivalu alchýmia na strane festivalu a strategická filmová diplomacia na našej strane. Vyzerá to jednoducho, keďže za posledné tri roky sme mali v Lyone film každý rok. No považujem to skôr za výnimku ako pravidlo. Fakt, že tam máme film už tretí rok v poradí ešte neznamená, že bude aj štvrtý, no som presvedčený, že v našej kinematografii je ešte stále čo objavovať a prinášať publiku vo svete.“

Uvedenie filmu vo svetovej premiére v programe lyonského festivalu predurčuje jeho ďalší festivalový život a pre prezentáciu nášho audiovizuálneho dedičstva v zahraničí je veľmi dôležité. Aj snímky Krvavá pani a Prípad Barnabáš Kos vďačia Festivalu Lumière za ďalšie predstavenia vo svete. Krvavá pani po svojej obnovenej svetovej premiére v Lyone cestovala do katalánskeho Sitgesu, na jeden z najväčších filmových festivalov venovaných žánrovým filmom. Prípad Barnabáš Kos sa po svojej obnovenej premiére v Lyone rozcestoval a ešte stále cestuje po svete, uviedli ho Medzinárodný filmový festival Tallinn Black Nights, Cinefan Hong Kong, MFF Karlove Vary, v novembri sa predstaví publiku v National Gallery of Art vo Washingtone DC a na festivale Cinefest v Hamburgu.“ Podľa Steranku ide o „najdôstojnejší spôsob, akým sa klasický slovenský film, naše audiovizuálne dedičstvo, po desaťročiach od svojho vzniku opäť dostáva k divákom po celom svete.“

Film Ľalie poľné rozpráva príbeh ľudí hľadajúcich domov, šťastie a svoje miesto v spoločnosti. Odohráva sa na slovenskej dedine po 1. svetovej vojne a jeho hrdinami sú vojnoví vyslúžilci, ktorí sa po návrate z vojny snažia dať svojmu životu zmysel, nájsť opäť istotu a lásku. Digitálne reštaurovaný film Ľalie poľné Ela Havettu premietne Slovenský filmový ústav (SFÚ) aj domácim divákom. Uvedie ho Filmotéka Kina Lumière v nedeľu 27. októbra o 18.20 hod. pri príležitosti Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva, ktorý si SFÚ pripomína ako jediná pamäťová filmová inštitúcia na Slovensku. Svetový deň audiovizuálneho dedičstva pripadá každoročne na 27. október. Havettove filmy Slávnosť v botanickej záhrade (1969) a Ľalie poľné vydá Slovenský filmový ústav tento rok na 2-DVD a blu-ray nosičoch.

Viac informácií o Festivale Lumière v Lyone:
http://www.festival-lumiere.org/en/

Filmy Lumière Classics na Festivale Lumière, ktoré sa budú uchádzať o ceny za najlepšie reštaurované filmy roka:
http://www.festival-lumiere.org/en/lecture-zen/the-selection-of-lumiere-classics-2019.html

Viac o projekcii filmu Ľalie poľné v Kine Lumière:
http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-123789

Viac o filme Ľalie poľné:
http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detail-sfu_un_cat.0-000122-lalie-polne-hrany-film/

Zdroj: SFÚ