„Dielo je subjektívnou výpoveďou“ – LENKA ADAMCOVÁ – Cena Oskára Čepana 2022

Jednou z piatich vybraných umelcov a umelkýň v tohtoročnej Cene Oskára Čepana je LENKA ADAMCOVÁ, ktorá sa vo svojej tvorbe zaoberá primárne prácou so zvukom. V tomto období zbiera materiál ku zvukovej kompozícii, ktorá by mala byť hlavným, aktívnym prvkom jej časti v rámci  kolektívnej výstavy. Výtvarníčka sa umeniu zvuku začala venovať v Paríži, kde v rámci programu Erazmus navštevovala predmet elektroakustickej kompozície a vtedy jej údajne „precitli uši“.

Výstava sa otvorí 23. februára a potrvá do 15. mája 2023 v Kunsthalle Bratislava. Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia.

„Proces výstavy sme, myslím, započali príjemne v kolektíve ľudí, ktorí dokážu viesť rovnocenný dialóg. Zároveň sú veľmi nápomocní členovia organizácie COČ, ale aj súčasný kolektív účastníčiek*kov, s ktorými občas osobne preberám svoj proces tvorby. Momentálne som v bode, kedy začínam vytvárať systém toho, ako bude dané dielo fungovať,“ uviedla umelkyňa Lenka Adamcová. Približne v polovici bakalárskeho ročníka na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) začala využívať prvé poznatky vstavaných hudobných softvérov, tie doplnila práve na jednom z parížskych konzervatórií.

Aj odborná porota, ktorá v apríli tohto roku posudzovala portfólií 57 prihlásených umelcov/umelkýň označila výskum zvuku za jadro umeleckej praxe Lenky Adamcovej. „Vytvára dynamicky vrstvené akustické krajiny s pomocou filmu, videa a sluchových stratégií na rozhraní od kompozície, dekonštrukcie a ohýbania či deformácie. Prezentuje sa aj cez frekventované kolaborácie s hudobníkmi, choreografmi a inými umelcami. Svojím dielom produkuje mnohoraké stavy dočasností, naliehavé a oslobodzujúce zároveň, ponúkajúce príležitosti k zváženiu alternatívnych realít,“ napísala k svojmu výberu umelkyne do užšej pätice.

Lenka Adamcová sa vo svojej tvorbe zaoberá aj choreografiou, performanciou a participatívnymi projektmi. V rámci spoluprác sa však necíti byť závislá od iných tvorcov a tvorkýň, väčšinu času totiž pracuje sama. „Je dôležité rozkladať prácu do viacerých článkov. Na umelcov je čoraz viac vyvíjaný tlak na to, aby ovládali niekoľko odvetí naraz. Interdisciplinárnosť je samozrejme dôležitá pre naše prežitie, no pokiaľ je na to priestor, je podnetné nechať si pomôcť a dať priestor spolupráci. Taktiež je veľmi šťavnaté pozorovať prieniky prostredníctvom ktorých si vymieňame pohľady na dané médium. Často vznikajú aj v dialógoch s kamarátmi*kami, s ktorými zdieľam svoju tvorbu a snažím sa porozumieť, ako na nich*ne vplýva,“ opisuje výtvarníčka ako vníma tvorbu v rámci spoluprác.

Dielo je podľa nej subjektívnou výpoveďou. „Zdieľam presvedčenie, že na to, aby sme niekomu porozumeli, musíme vnímať celú jeho podstatu. Vyžaduje to najmä úprimný záujem o druhých. Práve dnes sme totiž čoraz viac svedkami toho, ako ťažko je prijímaná zmena optiky. Ľudia nie sú otvorení porozumieť telám, identitám, či orientácii, ktoré sú im doposiaľ neznáme,“ hovorí Lenka Adamcová a ďalej vyzdvihuje dôležitosť apelovať na urgentnosť tém, ktorých sa diela dotýkajú, a to aj mimo galerijného priestoru, napríklad vo verejnom priestore, kde majú podľa nej väčší potenciál.

Umelkyňa absolvovala v Ateliéri intermédií na VŠMU, študovala aj v Štrasburgu, zúčastnila sa stáže v Prahe, má za sebou zahraničné spolupráce, napríklad v spomínanom Paríži. Rozdiel medzi štúdiom v zahraničí a doma vidí najmä v prístupnosti a rovnocennosti príležitostí, predovšetkým v rámci akademického systému, ale aj systému inštitúcií všeobecne. „Počas štúdia v Štrasburgu som mala možnosť zúčastniť sa niekoľkých lokálnych, ale aj mimo regionálnych festivalov, či performatívnych akcií. Myslím, že veľa z týchto skúseností vychádza z dôvery pedagógov/gičiek v študentov/tky, ale aj zo snahy inštitúcií načúvať potrebám mladšej generácie, ponúknuť jej počas štúdia príležitosti mimo školského prostredia. Je to samozrejme aj na študentoch/tkách samotných, vytvárať príležitosti na pôde školy, organizovať skupiny či iniciatívy, verbalizovať svoje potreby a snahy tam, kde ešte podmienky vytvorené nie sú. Myslím, že my sme tieto snahy dlhodobo ako kultúra a národ systematicky potláčali, no pozorujem, že sa to postupne začína meniť,“ uzavrela Lenka Adamcová.

Lenka Adamcová absolvovala v roku 2021 Ateliér intermédií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V rokoch 2019 až 2020 strávila dva semestre na Fakulte výtvarných umení na Univerzity of the Rhine in Strassbourg, kde študovala zvuk. Minulý rok sa zúčastnila stáže v Synth Library v Prahe. V roku 2020 realizovala zvukovú performance La Chaufferie v Galerie de la HEAR v Štrasburgu, či v rámci Sonic Protest Festival v Paríži. Vo svojej umeleckej praxi sa zaoberá primárne prácou so zvukom, ako aj kolaboráciami v rámci rôznych choreografických, performatívnych a participatívnych projektov s inými umelcami a umelkyňami.

Na konci apríla tohto roku vybrala odborná porota Ceny Oskára Čepana 2022 spomedzi 57 prihlásených piatich umelcov/umelkyne: LENKU ADAMCOVÚ, PETRA KAŠPARA, MONIKU PASCOE MIKYŠKOVÚ, MICHALA MITRA, JÁNA SKALIČANA. Vo svojom vyhlásení zdôraznila rozmanitosť autorských prístupov, ktoré prezentujú súčasné slovenské vizuálne umenie aj smerom k medzinárodnému publiku. Pätica aktuálne pripravuje autorské projekty na spoločnú výstavu; jej kurátorkou je Ema Hesterová.

Medzinárodná porota pracuje aj tohto roku v zložení zo špičkových odborníčok a odborníka v oblasti súčasného vizuálneho umenia: Aaron Cezar (USA/UK; zakladateľ a riaditeľ Delfina Foundation v Londýne; v roku 2021 člen poroty Turner Prize; ex-kurátor Hayward Gallery Project Space v Londýne; kurátor programov pre verejnosť na 58. Bienále v Benátkach), Amira Gad (EG/FR; riaditeľka Light Art Space Berlín; v 2014-2019 kurátorka Serpentine Galleries v Londýne; s Hansom Ulrichom Obristom spolukurátorka skupinovej výstavy Hack Space  v K11 Art Foundation v Honk Kongu), Edith Jeřábková (CZ; hlavná kurátorka PLATO Ostrava; zakladateľka iniciatív Institut úzkosti a Are I are-events.org) a Lilia Kudelia (UA/USA; hosťujúca kurátorka v Residency Unlimited v New Yorku; ex-kurátorka Dallas Contemporary v Texase, Corcoran Gallery of Art vo Washingtone a Art Arsenal v Kyjeve; v roku 2017 ko-kurátorka Národného ukrajinského pavilónu na 57. Bienále v Benátkach). 


Cena Oskára Čepana
je určená vizuálnym umelcom/umelkyniam do veku 40 rokov. Účasť v projekte nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom. 

www.oskarcepan.sk
www.facebook.com/CenaOskaraCepana/
@oskarcepan

Zdroj: TS