Deziluze mladé generace a smrt starých hrdinů: irská postpunková střela Fontaines D. C. poprvé v Praze.

Současná irská kytarová scéna je v té nejlepší kondici, důkazem jsou i postpunkem ovlivnění Fontaines D.C. Jejich loňská debutová deska Dogrel tematizující deziluzi mladé generace, vyvolala pořádný rozruch. Ještě ambicióznější Fontaines D. C. teď navazují na loňský úspěch druhou deskou A Hero’s Death, kterou v rámci své české premiéry představí 18. března 2021 v pražském klubu Roxy. Vstupenky budou v prodeji od 3. července na stránkách fource.cz, roxy.cz a u prodejců GoOut.cz a Ticketmaster. Koncert pořádá agentura Fource Entertainment společně s klubem Roxy za podpory promotérského kolektivu Heartnoize.

Na prestižní Mercury Prize nominovaná debutová nahrávka Dogrel z roku 2019 získala od britského magazínu NME plné hodnocení, The Fader o Fontaines D. C. mluvil jako o jedné z nejpozoruhodnějších nových kapel. Nahrávku skupina  představila i v rámci festivalu Glastonbury na jednom ze svých dosud největších koncertů.

Rok po nadšeně přijatém debutu se Fontaines D. C. vrací s druhou deskou A Hero’s Death, jenž vyjde letos 31. července. Novinka nabízí stejně syrové a ostré texty, plné deziluze mladé generace čelící osobním i globálním problémům dospělého světa jako romanticky pochroumaný debut. A Hero’s Death není jen rekapitulací dřívější tvorby a dle kapely nabízí trpělivý, komplexní pohled na současný svět plný nejasností. 

O velkých ambicích skupiny vypovídá i jejich eponymní singl z chystané nahrávky, který doprovází klip v hlavní roli s Aidanem Gillenem (Hra o trůny, Peaky Blinders, The Wire). Jeho herecký výkon dodává úderné skladbě zlověstné až surreálné vrstvy, „Píseň přináší seznam pravidel, dvojsečné principy lepšího života, které se nad námi vznáší jako výhrůžka. Na první dobrou se jedná o pozitivní zprávy, jejichž následné hypnotické opakování už tak pozitivně nevyznívá,“ říká ke skladbě i klipu vůdčí postava kapely Grian Chatten. 

Zdroj: TS