Deža Ursinyho si v Banskej Bystrici pripomenú spevníkom a koncertom.

Práve v týchto dňoch banskobystrickí hudobníci dokončujú prácu na novom spevníku, ktorý bude mapovať piesňovú tvorbu legendárneho hudobníka, skladateľa a speváka Deža Ursinyho. Chcú širokej verejnosti priniesť možnosť zahrať a zaspievať si Ursinyho skladby. Spevník predstavia na špeciálnom koncerte 7. októbra v Banskej Bystrici. 

Iniciátor projektu Juraj Havlík tvrdí, že práca na spevníku nebola jednoduchá a trvala dosť dlho: “Spevník sme pripravovali s prestávkami tri roky, neraz sme sa trápili s drobnými detailmi. Chceli sme, aby boli skladby zapísané hodnoverne. Tešíme sa, že Spevník dokončíme ešte pred sedemdesiatym výročím Dežovho narodenia a že ho pokrstíme na októbrovom koncerte.”

Spolu so svojimi kolegami – Martinom Novákom a Jurajom Gažmerčíkom – dal Juraj Havlík dokopy akordový zápis takmer štyridsiatich skladieb, ktoré chronologicky mapujú Ursinyho hudobnú tvorbu. V Spevníku nebudú chýbať ani útržky z dobovej tlače a literatúry, ktoré dokresľujú vznik jednotlivých piesní. Výtvarnú stránku spevníka si zobrala na starosti výtvarníčka Elena Čániová, a tak spevník nebude iba užitočnou pomôckou, ale aj zberateľským kúskom.

Na spomínanom koncerte Dežo Ursiny: Príbeh 70, ktorý sa bude konať 7.10. v bystrickom kultúrnom centre Záhrada, zaznie takisto prierez Ursinyho tvorbou. Tento raz v podaní skupiny Definitívum, v ktorej okrem niekdajšieho Dežovho spoluhráča Marcela Daniša hrajú aj zostavovatelia Spevníka. Organizátori dúfajú, že so skupinou si na koncerte napokon zahrá aj niekoľko špeciálnych hostí.

Kým príde na rad krst a koncert, ešte niekoľko dní je možné realizáciu tohto projektu podporiť prostredníctvom internetovej kampane na portáli Startlab. Donori a donorky  dostanú Spevník medzi prvými a každý príspevok pomôže aj iniciatíve Literárna bašta, ktorá projekt organizuje a venuje sa kultivovaniu literárneho života v Banskej Bystrici.

Zdroj: TS