Detektívka 2014: Mirka Partlová preliala krv.

Víťaznú knihu súťaže Detektívka 2014 s názvom Posledný prípad kapitána Čontoša pokropili krvou.

V kníhkupectve Panta Rhei sa konal krst víťaznej knihy súťaže Detektívka 2014 Posledný prípad kapitána Čontoša. Jej autor František Kozmon ju vyprevadil medzi čitateľov veľmi originálnym nezvyklým spôsobom. Asistovali mu pri tom herec Juraj Bača a herečka Mirka Partlová. Tá napínavý príbeh pokrstila syntetickou krvou.

1280218_

„Napísať detektívku nie je jednoduchá vec,“ priznal sa v rozhovore s Dadom Nagyom autor. „Písal som fantasy, ale nikdy detektívku. Keď mi kamarátka posunula správu o súťaži, povedal som razantne, že detektívku písať nebudem. Ale v hlave mi to ostalo natoľko, že som sa do toho nakoniec pustil,“ zaspomínal si František Kozmon.

Že sa rozhodol správne, potvrdil nielen fakt, že súťaž Detektívka 2014 vyhral, ale jeho pisateľské kvality pochváli i organizátori súťaže. „Čoraz viac počúvame o takýchto príbehoch, hoci našťastie viac zo zahraničia. František mal odvahu zasadiť ten svoj priamo do Bratislavy, dokonca na obľúbenú Železnú studničku a opísal to veľmi reálne,“ povedala o autorovom debute Dagmar Kinčeková z vydavateľstva Forza Music, ktoré súťaž organizovalo a knihu vydalo.

1280321_

„Keď som si knihu prečítal, nechcelo sa mi veriť, že ju písal niekto, kto detektívky nikdy nepísal, tak kompletný a ucelený príbeh to bol,“ vyzdvihol autorovu prácu šéfredaktor Knižnej revue Radoslav Matejov, ktorý bol patrónom súťaže.

Sympatický autor sa poďakoval rodičom za pokojné a krásne detstvo a prítomných uistil, že napriek tomu, že sa v jeho knihe vyskytujú drogy aj pedofília, s ničím z toho sa osobne nestretol a to, ako veci fungujú, zisťoval medzi známymi, ktorí pracujú na polícii alebo na internete. Priznal tiež, že hoci je jeho vyšetrovateľ je veľmi sebavedomý a častokrát až arogantný, nepredstavoval si pri jeho opise nikoho zo svojich kolegov, známych či rodinných príslušníkov.

1280369_

Besedu svojím vystúpením ju spestril aj herec Juraj Bača, ktorý sa predstavil v úlohe speváka. Sám s gitarou zaspieval dve pesničky a okamžite si získal všetkých prítomných divákov.

Po ňom sa uskutočnil symbolický krst. Tejto úlohy sa zhostila herečka Mirka Partlová: „Som veľmi poctená, že môžem túto knihu pokrstiť práve ja. Je naozaj dobrá a natoľko sugestívna, že keď som ju jeden neskorý večer začala čítať v košickom hoteli, kde som bola sama, po prvej strane som ju celá vydesená zavrela a dočítala až v Bratislave.“ Herečka knihu Posledný prípad kapitána Čontoša pokrstila syntetickou krvou a zaželala dielu veľa čitateľov a autorovi veľa ďalších dobrých kníh.

Posledný prípad kapitána Čontoša je víťazná kniha súťaže Detektívka 2014, ktorú organizuje vydavateľstvo Forza Music. Príbeh sa dotýka citlivej spoločenskej témy: miznutia ľudí a zvlášť detí. Hoci väčšinu z nich sa podarí do týždňa nájsť, sú aj prípady, keď sa dieťa nenájde ani po mesiacoch či rokoch a spis s ich menom putuje do priečinka s označením Nezvestní. A práve z tohto súdka je aj príbeh víťazného diela. František Kozmon ho umiestnil do Bratislavy, no mohol sa stať v ktoromkoľvek meste na Slovensku. Trpký príbeh o únose malého dievčatka a dvoch vraždách je vyvrcholením tragédie, ktorá sa začala jedného dňa na jarmoku.

Zdroj: Forza Music