Desiaty ročník ONE DAY JAZZ Festivalu štartuje už zajtra!

Už zajtra sa začína jazzový festival najznámejšieho bubeníka na Slovensku Martina Valihoru ONE DAY JAZZ. Tešiť sa môžete ako vždy na jedinečný výber medzinárodných hudobníkov. Oskar Rózsa príde s veľkým 7-členným orchestrom, Valihora zahrá so Šebanom aj s Rószom. Unikátnych hudobných spojení bude na ONE DAY JAZZ Festivale veľa, spoločné vystúpenia medzinárodných hviezd sú jeho podstatou.

Organizátor festivalu sa snaží integrovať našu slovenskú hudobnú scénu do sveta a hudobný festival je jedna z ciest, ako spájať hudobníkov aj divákov. Martin Valihora je ovplyvnený najlepšími európskymi aj americkými muzikantmi a ide mu o to, aby aj naša scéna žila, aby sme sa prepájali s inými hudobnými názormi a aby sa aj naša slovenská hudba vyvíjala.

„Špeciálne pre náš festival vznikajú nové hudobné formácie, jedinečné spojenia. Preto sme s vynikajúcim českým muzikantom Robertom Balzarom v triu, aby sme vytvorili nový zvuk hudbe Andreja Šebana. Robert Balzar je virtuózny kontrabasista a hráč na basgitaru. Svojou otvorenou mysľou, krásnou intímnou formou dotvára zvuk kompozícií gitaristu Andreja Šebana, ktorá je inšpirovaná tentokrát aj slovenským folklórom,“ hovorí slávny bubeník a organizátor festivalu Martin Valihora.

ONE DAZ JAZZ Festival tento rok oslavuje okrúhle 10. výročie a ako vždy prinesie program na svetovej úrovni. Začína sa už v nedeľu 18. novembra koncertom Andreja Šebana, Roberta Balzara a Martina Valihoru. Zahrajú v nedeľu v Košiciach v kultúrnom centre Fuga a v pondelok v Novom Meste nad Váhom v jazzovom klube Blue Note. Jazzové hviezdy Omer Avital, Seamus Blake a Oskar Rózsa zahrajú 25. novembra bratislavskom Ateliéri Babylon. Oskar Rósza v duchu festivalu a unikátnych prepájaní zahrá so 7-členným zoskupením, ktorého členovia sú zárukou kvality.

Oskar Rózsa Partnership Unlimited je príležitostné zoskupenie, ktoré hrá moje skladby. Je to pre nás zážitok, keď na pódiu sedem výrazných osobností dostane priestor pre improvizáciu. Hráme len párkrát za rok, je to vzácnosť,“ teší sa na festival dirigent, skladateľ a multiinštrumentalista Oscar Rósza.

Jesenná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu, ktorá originálnymi fúziami prepája našu a svetovú jazzovú scénu sa bude konať tentokrát v štyroch mestách, najskôr v Košiciach, potom v Novom Meste nad Váhom, 27. novembra v Žiline, no a v nedeľu  25. a v stredu 28. novembra v Bratislave. V Ateliéri Babylon v Bratislave ochutnáme aktuálnu newyorskú scénu v podaní tenorsaxafonistu a skladateľa Seamusa Blaka, ktorý si zahrá s francúzskymi kolegami, basgitaristom  Florentom Nissom a pianistom Tony Tixierom. Seamus Blake je jeden z najuznávanejších súčasných jazzových muzikantov, je to priekopník moderného jazzu.

„Teším sa na talentovaného 7-ročného basgitaristu Arona Hodeka, ktorý má už za sebou medzinárodné koncerty.  Od staršieho brata, ktorý hrá na bicie, pochytil ako trojročný prvé muzikantské návyky. Spolupracoval dokonca s Brunom Marsom. Ďalšou výraznou osobnosťou je kontrabasista, virtuózny muzikant  Omer Avital, ktorý prichádza so svojim quintetom do Bratislavy 25. novembra,“ dopĺňa organizátor a duša festivalu Martin Valihora.

Izraelský kontrabasista Omer Avital je invenčný a originálny muzikant, bassgitarista a vizionársky skladateľ, ktorý posúva hranice jazzového výrazu.  Avitalove kompozície siahajú od funky, grooves, dlhé veľké formy až po orchestrálne aranžmány, spája jazz s hudbou Blízkeho východu.

Desiaty ročník festivalu ONE DAY JAZZ hostí svetové aj domáce hviezdy. Hlavným cieľom je spájať výnimočných muzikantov a nechať ich navzájom sa ovplyvňovať. Tým sa podľa organizátora môže aj slovenská jazzová scéna integrovať do sveta. Prichádzajúci hudobníci prinášajú svoje názory a spoločné hranie so slovenskými umelcami je prínosom pre vývoj jazzovej hudby. Vstupenky na ONE DAY JAZZ Festival si môžete kúpiť v sieti Ticketportal na https://www.ticketportal.sk/Event/One_Day_Jazz_Festival_2018-94246?idp=168983 Viac informácií získate na www.onedayjazz.sk.

ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2018 JESEŇ

18.11. 2018    Košice, Fuga:
Seban,Balzar,Valihora Trio  SK/CZ

19.11. 2018    Nové mesto nad Váhom, Blue Note:
Seban,Balzar,Valihora Trio SK/CZ

25.11.2018    Bratislava, Ateliér Babylon:  
Oskar Rozsa Partnership Unlimited /SK/CZ/ 
Seamus Blake and The French Connection  /USA/ 
Omer Avital Qantar  /IL/

27.11.2018   Žilina, Mestské Divadlo: 
Šeban, Vitous, Valihora  /SK/
Richard Bona   /USA/ 

28.11.2018   Bratislava, Istropolis:  
Šeban, Vitous, Valihora  /SK/CZ/  
Kurt Rosenwinkel Trio feat. Dario Deidda a Gregory Hutchinson  /USA/
Richard Bona  /USA/

Zdroj: NK Factory