Demoscéna – kreatívni priekopníci digitálneho umenia a komunitného prepojenia.

Ikonický Demobit, ktorý svoj príbeh začal písať v 90tych rokoch, už po tretí raz za sebou vo svojej novodobej histórii otvorí brány členom a nadšencom fenoménu zvaného demoscéna. Prvé nostalgické stretnutie z roku 2017 pod názvom Demobit Resurrection sa zo sentimentu zmenilo na špičkovú modernú udalosť tejto počítačovej subkultúry na Slovensku.

Trojdňový festival digitálneho umenia, tentoraz s podtitulom Demobit Resolution 2019, mobilizuje významné osobnosti slovenskej a medzinárodnej IT scény a rozmanitým programom láka stúpencov počítačovej grafiky a mimoriadnych spoločenských zážitkov z celej Európy.

Začiatkom osemdesiatych rokov prví počítačoví nadšenci položili základy komunity, ktorá postupne prerástla do medzinárodného undergroundového hnutia. Malé stretnutia, kde si najskôr hackeri len vymieňali diskety s pirátskymi kópiami hier, sa zmenili na niekoľkodňové zhromaždenia (demoparty), na ktorých prebiehali reálne “bitky” v meraní si kóderských schopností na vtedy ešte pamäťovo veľmi obmedzených počítačových platformách ako Commodore 64, ZXSpectrum, AtariST… Moderné demoparties sú už doplnené rôznym side-programom ako workshopy, semináre, game-james a hlavne večerné koncerty a parties!

Retro počítače a ich exhibície sú ale stále neoddeliteľnou súčasťou každej demoparty, pre mnohých starších členov majú špeciálny význam a stále ich majstersky ovládajú. Demobit sa tento rok rozhodol poctiť samostatnou súťažnou kategóriou najmä legendárny domáci počítač uvedený na trh v roku 1985 – Amiga, ktorá vtedy ešte viac rozvinula vizuálne programovanie. Skupina The Black Lotus má na demoscéne čestné miesto v tom, ako sa vždy virtuózne dokázala tohto “nástroju” zhostiť a vytvorila tak nezabudnuteľné demá (audio-vizuálne demonštrácie počítačovej grafiky v reálnom čase). Jej hlavný kóder a významný hosť Mikael Kalms zo Švédska bude viesť na túto tému seminár.

Keďže počítačovými hrami to celé začalo, táto komunita a jej nespočetné produkcie sa stali inšpiráciou a inkubátorom pre hľadačov talentov videoherného priemyslu. Mnohí z aktívnych demoscenerov si dokonca založili vlastné úspešné videoherné štúdia. Jedným z nich je aj Daniel Vávra, spoluzakladateľ Warhorse Studios v Prahe, ktorý prerazil najmä svetoznámymi hrami Mafia a Mafia II, získali ocenenia a predali okolo milióna kópií z každej hry. Na Demobit vo svojej prednáške rád podelí so svojimi bohatými skúsenosťami s vývojom hier.

Mnohí návštevníci tohto festivalu pricestujú do Bratislavy z celej Európy a svoje cesty plánujú aj mesiace vopred, preto je pre organizátorov veľmi dôležité ponúknuť kvalitný program a pohostinnosť. Hlavným organizátorom je Zden Hlinka a jeho firma Satori, ktorý posledné mesiace ako vizuálny umelec spolupracoval so slovenským hudobníkom, autorom divadelnej a filmovej hudby Davidom Kollarom. David spolu s Tomášom Mutinom založili projekt DaT, ktorý je fúziou elektronickej a ambientnej hudby a vďaka spolupráci so Satori prijali pozvanie rozšíriť piatkový večerný program. Ďalším slovenským hudobným skvostom je mladý skladateľ a producent Jonatán Pastirčák alias Pjoni. Spolu s grafickým dizajnérom a multimediálnym umelcom Jánom Šickom si pripravili predstavenie Horizont, ktoré bude nepochybne jedinečným umeleckým zážitkom.

Zo zahraničia bude mať hlavné party slovo mladá demoscenerská skupina Logicoma. Okrem toho, že sú to traja veľmi šikovní a produktívni kóderi – Jake Taylor a Martin Zimmer Wold z Nórka a Ian Ford z Británie, chalani spolu ladia na pódiu pri bass heavy dance music.

Demoparties konajúce sa po celom svete sú stále najmä o súťažení v rôznych kategóriach. Jednotlivé z nich sa líšia podľa platforiem použitých pri vytváraní produkcie ako už spomínaná Amiga, ktorá je však len jednou z 11 možností zapojenia sa do súťaženie na Demobite, kde sa prakticky medze nekladú – PC demo competition, Animation/Video competition, Graphics competition (viac na https://www.demobit.party/ v sekcii Compos).

Demobit podporuje domácu umeleckú tvorbu, a preto sa snaží prezentovať aj domácich tvorcov pred medzinárodným publikom. Pozvaní sú všetci programátori, umelci, grafickí dizajnéri a hudobníci, tvorcovia klipov. Zapojte sa a prineste svoje súťažné príspevky! Rozpočet na ceny pre víťazov je veľmi zaujímavý a víťazné trofeje sú ozajstné umelecké skvosty od slovenského umelca Filipa Šicka. Ohodnotené budú dokonca príspevky až do 5. miesta, vaša osobná účasť na akcii nie je podmienená pre výsledné umiestnenie sa a získania výhry. Na Demobit web stránke v sekcii COMPOS nájdete pravidlá súťaží a ako postupovať pri odosielaní príspevkov.

Všetko je len zlomok toho, čo táto akcia ponúka a je náročné opísať jedinečnú atmosféru a mimoriadne medzinárodné väzby tejto komunity na pár riadkoch, ale pri osobnej skúsenosti je veľmi ľahké sa ňou nechať uniesť. Preto organizátori a partneri Demobitu pozývajú každého, kto hľadá jedinečné zážitky, rád sa učí a skúša nové veci.

Kontakt: info@demobit.sk
Organizátor: SATORI

Autor: Natália Hlaváčová