Debutové EP kapely Snowdrop vyjde aj napriek pandémii. Je prvou jarnou Snežienkou.

30. marca 2020 vyjde debutové EP Snežienka mladej bratislavskej kapely Snowdrop. Toto kvarteto hrajúce jazzpop  má pre populárnu hudbu netradičné zloženie: klavír, violončelo, kontrabas a cajon. Vzniklo v roku 2015 a svojim poslucháčom ponúka zaujímavý hudobný zážitok, ktorý je pohladením pre dušu aj pre náročného poslucháča.

Skladby na albume Snežienka zložila Monika Matiašovská, ktorá už má na konte jeden album s kapelou Chick & Tins názvom Kontinuum.

V spolupráci s violončelistkou Zuzanou „Vrankou“ Žiakovou, kontrabasistom Michalom „Mochim“ Izakovičoma so známym perkusionistom Miroslavom „Miretsom“  Hanečkom sa aranžmán piesní počas skúšok a koncertov vyvíjal, až dospel ku konečnej podobe, ktorú môžete počuť na EP. Kapela sa pomocou vrstvenia nástrojov, ich prelínania v aranžmánoch snaží priniesť na hudobnú scénu niečo nové, ešte nepočuté.

Všetky skladby vznikli postupným rozvedením témy, ktorá vo mne v dané obdobie silno rezonovala. Formovali sa dlho, často som ich význam pochopila až neskôr, keď už sme ich hrávali naživo na koncertoch,“ uviedla Monika. „Sú o mojich obavách, strachoch a pádoch, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou nových skúseností a pohľadov na život. Hudobne som sa potom do nich snažila vložiť hravú nádej a optimizmus bez ktorých si život neviem predstaviť,“ dodala.  

Album ponúka štyri nové skladby (Príliv, Semafor, Mesačná Krajina, Utekám) a pieseň Vlk, ktorá svoju premiéru zaznamenala na už spomínanom albume Kontinuum, kapely Chick&Thin. Snowdrop tejto skladbe pridal nielen nový šat, ale aj vlastné a špecifické spracovanie.

Nahrávalo a mixovalo sa v Losossound štúdiu a master robil Boris z High Five Mastering, ktorý za svoju dlhoročnú prax robil so svetovou producentskou špičkou, ako Phil Ramone, CASH, Youth či John Kelly. Na slovenskej hudobnej scéne mastroval napríklad pre kapely: Lavagance, Le Payaco, Puding Pani Elvisovej, Zuzanu Smatanovú a mnohých ďalších.

Album bude dostupný v digitálnej podobe a tiež ako CD nosič.

O kapele

Kapela Snowdrop vznikla v roku 2015 ako kvarteto hrajúce svojrázne piesňové kompozície klaviristky a speváčky Moniky Matiašovske. Ponúka inovatívne harmonické postupy, piesňové melodické motívy a emotívne, osobné texty. Členovia kapely sú známi slovenskí hudobníci, pôsobiaci vo viacerých alternatívnych zoskupeniach vyznačujúcich sa kvalitnou hudobnou produkciou, zameranou na nadžánrovú a emočne silnú hudbu.

Monika Matiašovská (klavír, spev):  je klaviristka, študentka operného spevu a neodmysliteľná tvár organizačného tímu festivalu Pohoda. Medzi nahrávaním a vydaním albumu sa sama stihla vydať. Okrem toho do kapely minulý rok pribudol aj nový člen – jej syn Teo. 

Zuzka Vranka Žiaková (violončelo):  je grafička a vyštudovaná režisérka. Vo voľnom čase s veľkou radosťou aj hudobníčka. Momentálne sa naplno venuje projektu Zvukopriestor, ktorý si dal za úlohu rozospievať Slovensko.

Michal Mochito Izakovič (kontrabas): je multiinštrumentalista a pouličný hudobník, ktorého meno je v slovenskej hudobnej komunite dobre známe. Nie je len skvelý kontrabasista, ale aj akordeonista. Na jeho konte je niekoľko nahraných albumov slovenských kapiel a hosťovaní. Momentálne ho je možné počuť hrať v zoskupení San Borondon Cyclo Fanfaria. 

Miroslav Mirets Hanečka (perkusie):  je profesionálny hudobník, s vychýreným citom pre rytmus a dynamiku, ktorého hudobné spolupráce s hudobníkmi ako je Maok, či Nany Hudák hovoria jasne o jeho hudobníckych kvalitách. 

Zdroj: TS