Debutom skupiny TUBLATANKA vydavateľstvo OPUS zahájilo vinylovú reedíciu všetkých jej radových albumov

Legendárna slovenská rocková skupina Tublatanka vydala svoj debutový štúdiový album vo vydavateľstve Opus v roku 1985. Boli sme úplne šokovaní a šťastní, že po našom prvom koncerte v bratislavskom PKO v roku 1983 sme dostali ponuku od Opusu nahrať veľkú gramoplatnu. Nechceli sme tomu uveriť, že mladá rocková skupina dostala takú príležitosť v období socializmu, lebo pred nami sa to v Československu nikomu nepodarilo. Chceli sme mať rockový zvuk a tak sme do nahrávacieho štúdia v centre Bratislavy  doniesli svoju veľkú a silnú gitarovú aparatúru, ktorú sme vytočili na maximálnu hlasitosť a tú ešte umocnil bubeník Ďuro Černý svojim drevorubačským úderom do bicích. Keď sme začali hrať, hneď prišiel šéf štúdia a zastavil nás, aby sme hrali tichšie, že v dome bývajú ľudia a budú sa šťažovať na národnom výbore, aby sa štúdio v dome zrušilo,“ spomína Maťo Ďurinda na nahrávanie ich prvého albumu.

Hoci v tom čase pôsobila skupina ešte poloprofesionálne, album zaznamenal veľký úspech u publika a predznamenal tak neskoršiu veľkú kariéru kapely. Na nahrávaní sa zúčastnili zakladajúci členovia Tublatanky (Ďurinda, Horváth, Černý), ktorí neskôr v tejto zostave nahrali aj ďalšie štyri albumy. Ďurinda nezabudol ani na úsmevnú príhodu z ich prvého fotenia: Pred fotením na obal albumu sme si išli požičať slovenské kroje do sídla folklórneho súboru SĽUK na zámok v Rusovciach, ale nohavice aj košele nám boli krátke, lebo sme všetci traja mali výšku nad 186 cm. A tak sme si nakoniec slovenské kroje požičali v amatérskom folklórnom súbore Bezanka, kde boli vyšší chlapi,“ hovorí líder kapely a pridáva ďalšiu pikantériu: „Na album som nahral v piesni Rieka svoje najdlhšie gitarové sólo, ktoré má vyše troch minút, vtedy ešte bolo to vzácne obdobie, keď ľudia sústredene počúvali hudbu, aby im neušiel ani jeden tón ani jedno slovo v texte piesne.“

Vydavateľstvo Opus v rámci svojej vinylovej edície postupne vydá všetky radové albumy skupiny Tublatanka v obnovených reedíciach. Najbližšie dva ďalšie radové albumy Skúsime to cez vesmírŽeravé znamenie osudu vyjdú 14.júla 2023.

Skupina Tublatanka hrá a spieva na albume Tublatanka v zložení: Martin Ďurinda (spev, elektrická a akustická gitara), Juraj Černý (bicie nástroje), Pavol Horváth (basová gitara, vokál)

Zoznam piesní na albume Tublatanka:

  1. A1 Šlabikár
  2. A2 Dajte mi na to liek
  3. A3 Máme to zrátané
  4. A4 Som rád, že ťa stretnem len náhodou     
  5. A5 Rieka     
  6. B1 Kúpim si kilo lásky
  7. B2 Mám rád veci nemožné
  8. B3 O nás
  9. B4 Priateľ
  10. B5 Zajtra
  11. B6 Schody do seba

Foto: Alexander Klinko
Zdroj: TS