David Žbirka v Londýne Janovi Krausovi prezradil, ako režíruje svojho slávneho otca.

V špeciálnej epizóde Show Jana Krause z Londýna sa predstaví futbalista Petr Čech s manželkou, modelka Daniela Kociánová, spisovateľ Simon Mawer, ale aj hudobník a filmár David Žbirka. Bavte sa premiérovo už v stredu 13. marca o 21.35 na Prima PLUS.

Špeciálny londýnsky diel otvorí s Janom Krausom už tak trochu tradične známy český futbalista Petr Čech, ktorého bude tentokrát sprevádzať aj jeho manželka Martina. Londýnske publikum zároveň potleskom privíta jednu z najúspešnejších českých modeliek – Danielu Kociánovú. Ku nim si prisadne aj anglický spisovateľ Simon Mawer, ktorý toho píše mimoriadne veľa o Česku, zvlášť Brne. Práve jeden z jeho románov – Sklenená izba, bol sfilmovaný a vstupuje tento týždeň aj do našich kín.

Na záver premiérového vydania Show Jana Krause privítame na pódiu hudobníka, ale aj tvorcu hudobných videoklipov Davida Žbirku. David, sa v britskej metropole usadil pred približne piatimi rokmi. Jeho meno nie náhodou pripomína známeho speváka Mira Žbirku. Je to totiž jeho syn a navyše aj autor jeho hudobných videoklipov.

„Spolupráca s otcom je v pohode. On príde a robí to, čo sa mu povie,“ hodnotí spokojne absolvent filmárskej školy. Z otcovej strany má David v Londýne svoje anglické korene. „Žije tu doteraz môj prastrýko, ktorý má deväťdesiattri rokov a teší sa vynikajúcej kondícii. Zrovna dnes sme s ním boli v pube, čo robíme pravidelne tak každé dva týždne,“ rozpráva mladík, ktorý sa venuje aj hudbe a to hneď v niekoľkých kapelách.

David založil vlastnú kapelu Sunnbrella, hrá tiež v britskej skupine Human Pet a v austrálskych Golf Alfa Bravo. „Všetky kapely, v ktorých hrám, sú nejakým spôsobom alternatívne, ale každá je úplne iná. Jedna z nich je punková, tak trochu rámus, ďalšia, kde hrám na bicie, je zas tak trochu reznutá šesťdesiatkami a sedemdesiatkami. Potom mám kapelu, ktorá robí niečo, čomu sa hovorí dream pop,“ vysvetľuje. Otcovu produkciu má ale tiež rád. „Počúvam otcovu hudbu celkom dosť, obzvlášť rád mám takú polovicu osemdesiatych rokov,“ hodnotí.

Jedným z najaktuálnejších videoklipov, ktoré David pre svojho otca pripravoval, je klip Dievča. Práve kvôli nemu pozval David do klubu v londýnskom East Ende v štvrti Shoreditch spolužiakov z katedry Art & Fashion Middlesex University, kde vyštudoval réžiu a pripravil tam špeciálnu fashion show.

„Znovu sme sa dostali do situácie, že syn dirigoval otca. David bol však ku mne slušný a zvládli sme to hladko a bez problémov. Veď už sme na to zvyknutí,“ komentoval po spolupráci Miro Žbirka, aké to je, keď musí otec na pľaci poslúchať syna.

„Vo videoklipe mám radšej viac abstraktného než samotný príbeh,“ dodáva David, ktorý hovorí, že z najpopulárnejších piesní svojho otca má najradšej Možno sa ti zdá. Celkom už David pre svojho otca natočil šesť videoklipov, naposledy Nothing Ever Rhymes (Každý chce byť naj). Okrem iného však v Londýne nakrúca videoklipy prevažne pre nezávislé britské kapely.

Čo viac o profesijnej spolupráci s otcom prezradil David Žbirka? A ako sa mu žije v Londýne? To a omnoho viac sa dozviete v ďalšom premiérovom vydaní programu Show Jana Krause v stredu 13. marca o 21.35 na Prima PLUS.

Zdroj: TS