Dát temnotě život… SWALLOW THE SUN se vrací s AVATARIUM

Posledním počinem finských náladotvůrců SWALLOW THE SUN je osmá deska „Moonflowers“ z listopadu 2021. A jelikož se tito umrlčí kovotepci po každé sbírce vydali na turné a covid jim to v předchozím období nedovolil, scénář se tentokrát naplňuje později. V květnu je očekávejte v pražském Futuru ve společnosti AVATARIUM.

Asi nelze čekat, že by se své nejhlubší emoce do hudby vtiskávající sextet na novince vydal za experimenty. Jeho skutečná síla je totiž v tom, jak SWALLOW THE SUN své nitro a skutečně bolestné prožitky vplétají do svých nahrávek. (A že tragické události kapelu opravdu postihly, připomeňme ztrátu sluchu kytaristy Markuse, nebo úmrtí spolupracovnice kapely a životní partnerky hlavního skladatele Juhy Ravia.) K podobnému vyjádření, kde osobní prožitek generuje emoci a ta až následně hudební motiv, je zvuk mísící klasický doom s prvky melodického death a gothic metalu více než vhodný. Vznikají tak nezapomenutelně silné melodie s temnou atmosférou plnou beznaděje. Ne náhodu je ústředním tématem SWALLOW THE SUN názorné zobrazení složitosti lidských emocí a odhalování míst, kde se protíná bolest a krása.

Speciálním hostem Swallow The Sun budou Švédi AVATARIUM. Ty v roce 2012 založil basista Candlemass Leif Edling, brzy následovaný Marcusem Jidellem (producent nominovaný na Grammy) a charismatickou zpěvačkou Jennie-Ann Smith, kteří v současnosti tvoří páteř kapely. Jejich eklektický přístup k doom metalu k němu přitahuje elementy temného folku, psychedelického occult rocku a snad i jazzového feelingu v dospěle popové eleganci.

Openerem turné v roce 2023 budou melancholičtí římané SHORES OF NULL!

SWALLOW THE SUN, AVATARIUM, SHORES OF NULL
3. 5. 2023 – Praha, Futurum
FB event: https://fb.me/e/VSEZdBRR
předprodej: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/456
Předprodej dále v sítích GoOut a fyzické vstupenky v síti Ticketmaster.

Zdroj: Obscure Promotion